Online test: Riješite ga i doznajte vaš rizik za srčani udar

Radiosarajevo.ba
Online test: Riješite ga i doznajte vaš rizik za srčani udar
Thinkstock / Ilustracija
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije milioni ljudi u svijetu boluje od srčanih problema.

Takve statistike bile su dovoljne da motiviraju agenciju za javno zdravstvo u Engleskoj(PHE) da kreairaju jedinstveni online test kojim bi se moglo donekle utvrditi kolike su šanse da dobijete srčani udar. 

Test se zapravo bazira na određevinju starosti odnosno dobi vašeg srca, a profesor Jamie Waterall, voditelja odjela za kardiovaskularno zdravlje, za Independent je objasnio da je "poznavanje starosti našeg srca ključno za prepoznavanje rizika od srčanog udara."

Test pod imenom The Heart Age Test nastao je pod saradnjom engleskih zdravstvenih organizacija, a sastoji se od 16 pitanja. Bitno je unijeti podatke o svojoj dobi, težini, visini, spolu, a test u obzir uzima i način života pa tako morate biti iskreni o unosu kolesterola, pušenju i ispijanju alkohola. 

Da bi mogli riješiti test morate biti stariji od 30 godina i ne imati historiju bolesti kardiovaskularnog tipa.  

U slučaju da je dob vašeg srca veća od vaše dobi test će vam predložiti koje promjene u načinu života morate napraviti, a otkrit će vam i šansu za srčani udar u postocima za sljedećih 10 godina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije