Omiljeni napitak mnogih: Ovo je tajna pripreme savršene crne kafe
U Bosni i Hercegovini kafa je jedno od najomiljenijih napitaka za doručak, ali i u toku dana.
Punoća ukusa je ono što je razlikuje od esspressa, a često se za nju veže i ritual opuštanja, koji je čini još posebnijom.
Pretpostavlja se da njeno porijeklo potiče iz Turske, ali postoji znatna razlika.
Prošlo je 30 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma
Turci naprimjer preferiraju ipak crni čaj kao piće dana, dok su Bosanci i Hercegovci više vezani za konzumiranje kafe.
Na Reddit platformi, jedan korisnik je upitao u čemu je tajna savršene pripreme kafe. Drugi korisnik je odgovorio na upit i dao detaljno uputstvo. "Nisam ni na koji način stručnjak za kafu, ali postoje neki trikovi koje koristimo za pripremu bolje turske kafe. Voda treba biti hladna kada se stavi u džezvu sa kafom (i šećerom, ako želite)", pojasnio je.
Tajne kuhara: Prašak za pecivo ili soda bikarbona? Saznajte kako ne pogriješiti pri izboru
Navodi da prije zagrijavanja, kafu samo malo promiješajte, tek toliko da se kafa i šećer otope. Nakon toga je više ne dirate. Više miješanja znači manje pjene, a pjena je važna.
"Vatra mora biti niska. Nema žurbe sa kuhanjem. Ako ima više od jedne osobe, možete rasporediti pjenu u šoljice prije nego što rasporedite kafu, jer pjena je važna", poručio je u savjetu.
A što se tiče sastojaka? Za dobru crnu kafu je najbitnije fino mljeveno zrno."Naravno, kafa iz svježe otvorene vrećice će imati najbolji ukus", zaključio je. Ma kako je spremali, uživajte u svojoj šoljici i mirisu crne kafe koja nas ne ostavlja ravnodušnim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.