Omiljena poslastica smanjuje rizik od nastanka raka

Radiosarajevo.ba
Omiljena poslastica smanjuje rizik od nastanka raka
Pixabay / Ilustracija
Dinja je dobra za zdravlje cjelokupnog organizma. Osvježava i hrani čitavo tijelo.

Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline, a jako dobar izvor vitamina A, C i kalija. Istraživanja su pokazala da dinja može pomoći u prevenciji i liječenju niza bolesti, poremećaja i stanja.

Smanjuje rizik od nastanka raka

Dinja je jako dobar izvor antioksidansa, kao što su beta karoten, lutein i zeaksantin. Ovi antioksidansi smanjuju razinu slobodnih radikala koji povećavaju rizik od nastanka raka debelog crijeva, prostate, dojke, endometrija, pluća i gušterače.

Alkalizira tijelo

Dinja ima pH 8.5. To znači da ima alkalno djelovanje, smanjuje kiselost tijela i potiče eliminaciju toksina. Brojna istraživanja pokazala su da postoji povezanost između prekomjerne kiselosti tijela i povećanog rizika od nastanka raka.

Ublažava hroničnu upalu

Dinja je jako dobar izvor kolina koji ublažava hroničnu upalu. Istraživanja su pokazala da hronična upala povećava rizik od nastanka niza bolesti, uključujući različite vrste raka, bolesti kardiovaskularnog sistema i dijabetesa tipa 2.

Pomaže u kontroli dijabetesa tipa 2

Preliminarna istraživanja pokazala su da dinja regulira osjetljivost tijela na inzulin. Dinja može spriječiti nagle promjene šećera u krvi, što dijabetičarima daje bolju kontrolu nad bolešću.

Štiti zdravlje očiju

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina A i C, dinja može smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju za čak 36 posto. 

Hidratizira

Dinja se sastoji od oko 90 posto vode, sadrži elektrolite, vitamine i minerale. Odlična je za hidrataciju. Elektroliti su neophodni za prevenciju toplotnog udara i iscrpljenosti uzrokovane vrućinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije