Okus koji se ne zaboravlja: Napravite mantije po starom receptu
![Okus koji se ne zaboravlja: Napravite mantije po starom receptu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/500276/871x540/mantije_recepti.jpg?v1686659625)
Mantija predstavlja vrstu pite s mesom i mnogima je omiljeni prijedlog za ručak.
Fantastičnog je ukusa i da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.
Sastojci:
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
- 500 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 850 gr brašna
- 700 gr junećeg mljevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 4 pune kašike masla (može i maslac)
- 100 ml ulja
- 1 kašika suhog začina
- 1/2 kašičice bibera
Preliv:
- 500 ml kiselog mlijeka
- 1 čehna bijelog luka
Priprema:
U 750 gr brašna dodati so, promiješati malo rukom, pa doljevati vodu i miješati rukom. Potrebno je da se tijesto dobro 'izmijesi'.
Podijeliti na pet jednakih dijelova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom te ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
![Ukusne kuglice od samo dva sastojka: Spremne su za nekoliko minuta](https://storage.radiosarajevo.ba/article/500254/300x185/kokos-kuglice-bombice-13juni23.jpg?v1686652121)
Ukusne kuglice od samo dva sastojka: Spremne su za nekoliko minuta
Za to vrijeme sitno isjeckati luk, dodati mljeveno meso, suhi začin i biber pa izmiješati rukom.
Otopiti puter s uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti s vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.
![Recept dana: Neodoljivi Pileći Cordon Bleu iz pećnice](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499974/300x185/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1686484468)
Recept dana: Neodoljivi Pileći Cordon Bleu iz pećnice
Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
Stavite jedan, premažete, pa drugi - tako do petog, peti ne mažete.
Pospite odozgo brašnom i stavite preko stola neko platno, najbolje bijelo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lijepi na tkaninu.
![Preukusna je: Brza čokoladna torta gotova za pola sata, potrebna su samo tri sastojka!](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499975/300x185/cokoladna_torta_kolac_kolaci_pixabay.jpg?v1686485076)
Preukusna je: Brza čokoladna torta gotova za pola sata, potrebna su samo tri sastojka!
Kada ste naslagali (jedan krug na drugi) i stavili na tkaninu (dok stavljate već će početi da se razvlači).
Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
Kada ste razvukli, isijecite dio koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem (krajeve).
Na ivicu stavite cijelom dužinom 1/5 nadjeva i malo isprskajte sa maslom i uljem.
Uvijte jedan krug oko mesa pa isijecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
![Za prste polizati: Mlade i sočne punjene paprike](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499746/300x185/paprika_punjena.jpg?v1686306515)
Za prste polizati: Mlade i sočne punjene paprike
Tako uradite do kraja s ostalim tijestom i mesom.
Zatim sjeckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobit ćete male jastučiće.
Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug isjeckane kvadratiće, jastučiće, pa premazati ih s ostatkom masla i ulja.
![Kremasta torta od jagoda gotova za 15 minuta: Neodoljivo izgleda, a ukus je fantastičan](https://storage.radiosarajevo.ba/article/499639/300x185/torta-jagode-kolac-poslastica-8juni23.jpg?v1686229932)
Kremasta torta od jagoda gotova za 15 minuta: Neodoljivo izgleda, a ukus je fantastičan
Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.
Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
Na kraju kad je pečeno i kiselo mlijeko nasjeckajte bijeli luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite poslije 10 minuta.
Prijatno!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.