Odličan recept: Pekmez od šljiva, bez mnogo miješanja
Za ovaj recept trebat će vam duboka tepsija za pećnicu, a može poslužiti i pekač.
Ukoliko se odlučite za ovaj recept, potrebni sastojci su: 5 kg šljiva i šećera po potrebi, najviše jedan kilogram. Ako su šljive dovoljno slatke, šećer nije neophodan.
Šljive operite i izrežite nožem na četiri dijela ili više, u slučaju da su prevelike.
Pogledajte video sprovođenja Nenada Nešića u policijske prostorije
Staviti šljive u pećnicu na oko 130 stepeni, a ako ostavljate preko noći, tada na 100 stepeni. Dovoljno je da ih ponekad promiješate, najbolje svakih pola sata.
Kada tekućina iz šljiva malo ishlapi, možete dodati šećer i promiješati.
Pekmez je kuhan kad povučete kuhačom po tepsiji i ostaje trag (ne vraća se odmah).
Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.