Od vrste sira zavisi koliko ga dugo smijete držati u frižideru

Radiosarajevo.ba
Od vrste sira zavisi koliko ga dugo smijete držati u frižideru
Pixabay / Ilustracija
Ukoliko imate naviku da bacate sir čim se na njemu pojave prvi tragovi buđi, možda ste protraćili savršeno jestivu hranu, kažu stručnjaci.

Koliko dugo smijete držati sir u frižideru zavisi pretežno od vrste sira, prenosi Independent.

Neotvoreno pakovanje tvrdih sireva poput parmezana i chedara možete da čuvate dva do četiri mjeseca u frižideru, odnosno osam mjeseci u zamrzivaču.

Jednom kada načnete ambalažu, trebalo bi pojesti ovu ukusnu namirnicu u roku od šest sedmica.

Ukoliko primijetite da se na površini tvrdih sireva pojavila buđ, to ne znači da ih treba baciti, kaže doktorica Alisa Hawking za ABC.net. Jednostavno odstranite površinski sloj sira i on će ponovo biti siguran za upotrebu.

Grijer, gauda i drugi polutvrdi sirevi mogu da izdrže dvije do tri nedelje u frižideru nakon otvaranja, odnosno dva mjeseca ukoliko je pakovanje neotvoreno.

Meki sirevi sadrže najveću količinu vlage, pa im je i rok trajanja najkraći. Zato bi trebalo da ih pojedete u roku od dvije sedmice nakon otvaranja. To se odnosi na sireve poput brija, fete i kamemebera.

Ukoliko ste primijetili da se neki od mekih sireva ubuđao ili da ne miriše kako treba, najsigurnije bi bilo da ga ipak bacite, s obzirom na to da se buđ najbrže stvara u ovoj vrsti namirnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije