Od čega je oboljela Angelina: Simptomi koji podsjećaju na moždani udar

Radiosarajevo.ba
Od čega je oboljela Angelina: Simptomi koji podsjećaju na moždani udar
Angelina Jolie je za magazin Vanity Fair prvi put nakon skoro godinu dana otkako je podnijela papire za razvod od Brada Pitta, progovorila o obiteljskoj situaciji i odnosima.

Međutim, stres, svađe i problemi prije razvoda, a onda promjena stila života ostavila je posljedice na zdravlju Oscarom nagrađene glumice. Prošle je godine oboljela od povišenog krvnog tlaka i Bellove paralize. Riječ je o nenormalnosti živca facijalisa koja dovodi do nagle slabosti ili paralize mišića na jednoj strani lica.

Premda javnost uglavnom nije upoznata s Bellovom paralizom, problem je učestaliji nego što se misli. Prema podacima američkog zdravstvenog instituta National Institute of Neurological Disorders and Stroke godišnje od Bellove paralize oboli oko 40.000 ljudi. Pogađa ljude sve dobi, no najčešće se javlja između 15. i 40. godine života. Od Bellove paralize liječili su se i pjevačica Carnie Wilson, kao i glumci George Clooney i Pierce Brosnan.

Zdravstveni problem zapravo uzrokuje poremećaj u komunikaciji između mozga i mišića na licu. To dovodi do slabosti ili paralize tako da se osoba ne može nasmijati ili ne može zatvoriti oko. Bellova paraliza uvijek zahvaća jednu stranu lica zbog čega podsjeća na moždani udar. Međutim, liječnici još uvijek ne znaju točan uzrok ovom problemu. Neki smatraju da se može pripisati virusnoj infekciji, no za to nema dokaza.

Na svu sreću, ovo je stanje često prolazno, odnosno privremeno. Simptomi se najčešće poprave nakon nekoliko sedmica ili mjeseci, piše klinika Mayo, i rijetko muče osobu cijeli život.

Jolie je u intervjuu rekla da je njoj pomogla akupunktura te da se posve oporavila. No, ne postoje znanstveni dokazi da akupunktura ima terapeutski učinak na Bellovu paralizu iako se mnogi liječnici slažu da pacijent nema što izgubiti proba li i taj način liječenja, prenosi Jutarnji.

"Nemojte pretpostavljati da imate Bellovu paralizu, a ne nešto ozbiljnije. Ako imate simptome, ne oklijevajte već posjetite liječnika kako bi se opasnije dijagnoze odmah isključile. Ima dosta slučajeva i potrebna je terapija, ali prognoze su dobre. U većini slučajeva ne radi se ni o čemu ozbiljnijem", kaže dr. Charles Kim, profesor rehabilitacijske medicine, za Huffington Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije