Obavezno postavite ovih pet pitanja poslodavcu na intervjuu za posao

0
Radiosarajevo.ba
Obavezno postavite ovih pet pitanja poslodavcu na intervjuu za posao
Foto: Pexels / Ovo je zaista najbolji mogući odgovor

Svi smo se barem u jednom u životu susreli s razgovorom za posao, odnosno zastrašujućim procesom intervjua, a pogotovo kod dijela: "Imate li Vi pitanja za nas?"

Ako vam je um bio prazan u ovoj situaciji u prošlosti ili radije ne biste uopće ništa pitali, vjerujući da to nije nužan dio procesa, razmislite ponovno.

Naime, kao što kaže Vincent Iachetta Jr, predsjednik Digital Marketing Agency, Peppermonkey Media, ovo je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti na razgovoru za posao. Dakle, šta biste trebali reći kada vam se postavi to vrlo važno pitanje? Prema Vincentu, postoji pet pitanja koja morate postaviti i koja vam mogu pomoći u sklapanju posla.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Gorio automobil u Sarajevu, stvorila se velika gužva

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Gorio automobil u Sarajevu, stvorila se velika gužva

'Koji su kratkoročni i dugoročni ciljevi vaše kompanije?' Ovo pitanje pokazuje vaše zanimanje za smjer i viziju kompanije te ukazuje na vašu želju da ostanete dugoročno i date značajan doprinos. Također možete koristiti ovo pitanje kako biste saznali o budućim projektima i potencijalnom povećanju broja zaposlenih. Ako ispitivač ne zna odgovoriti, to može značiti da kompanije nije dovoljno razmislila o ovom ključnom pitanju.

'Kako biste opisali kulturu kompanije?' To će vam omogućiti da saznate više o normama kompanije, vrijednostima i dinamici zaposlenika. Vaš ispitivač može spomenuti određene tipove ličnosti i pozitivna ponašanja koja cvjetaju u ovom radnom okruženju. Ako je tako, iskoristite ovu raspravu kako biste sebe prikazali kao idealnu osobu, piše Mirror

Zaboravite na neugodne mirise odjeće: Ovaj neočekivani proizvod rješava problem bez pranja

Zaboravite na neugodne mirise odjeće: Ovaj neočekivani proizvod rješava problem bez pranja

'Kako bi izgledao tipičan radni dan?' Važno je znati svakodnevne odgovornosti i očekivanja uloge, uključujući uključene zadatke, projekte i interakcije. Zatim možete dati lične primjere kako se to usklađuje s vašim vještinama, interesima i iskustvom. Poznavanje nečega o tome šta biste radili u ulozi također vam može pomoći da odlučite odgovara li vama ta uloga.

'Kako bih Vas mogao/la impresionirati tokom probnog roka?' Ovo pitanje izgleda kao da zamišljate da tamo radite i pokazuje da ćete tražiti načine da nadmašite očekivanja. Također, možete saznati postoji li nešto šta biste mogli naučiti prije nego što počnete raditi kako biste sebi dali prednost. Objašnjenje da ste voljni primati povratne informacije kako biste dodatno poboljšali svoju izvedbu daje vašem ispitivaču do znanja da ste zreli i dovoljno zadovoljni sami sa sobom da prihvatite kritiku.

'Koje resurse imate za obuku osoblja, razvoj i napredovanje u karijeri?' Ovo pitanje pokazuje da ste zainteresovani i da želite raditi u ovoj kompanije na duže razdoblje. Također, pokazuje da ste voljni biti obučeni i steći kvalifikacije – potencijalno posvetiti svoje vrijeme trudu. Ovo pitanje pokazuje činjenicu da ste spremni preuzeti nove odgovornosti i tražiti promaknuće. Vincent kaže: "Prije odlaska, uvijek se trebate raspitati o sljedećoj fazi procesa intervjua. Ponudite da pružite sve dodatne informacije i činite se zainteresovanima za početak što je prije moguće."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije