Nauka potvrdila: Osam stvari za koje istraživanja otkrivaju da predviđaju razvod

0
Radiosarajevo.ba
Nauka potvrdila: Osam stvari za koje istraživanja otkrivaju da predviđaju razvod
Foto: Pexels / Svaki dan oko 8 razvoda u BiH

Niko ne može reći sa stopostotnom sigurnošću da bračni par srlja u katastrofu.

Ali, društveni naučnici su postali prilično dobri u predviđanju ko će najvjerovatnije tako završiti. Ti parovi dijele određene sličnosti — u načinu na koji se svađaju i načinu na koji opisuju svoju vezu, ali i u stepenu obrazovanja i radnom statusu.

Časopis Business Insider otkrio je faktore koji značajno utječu na razvod braka. Naravno, ako imate neke od njih, to nije nužno i presuda vašem odnosu, no vrijedi razmisliti o njihovom utjecaju, kako ga smanjiti ili nadvladati.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

1. Vjenčanje u tinejdžerskim godinama ili nakon 32. godine

Najbolje vrijeme za vjenčanje je kad se osjećate spremno i kad nađete nekoga s kim mislite provesti cijeli život. Ne prisiljavajte ništa, a ni nemojte odgađati. Kada dođe vrijeme znat ćete da ste spremni i da nekome možete reći "da" kad god vas pita. No, istraživanje koje je proveo Nicholas Wolfinger, profesor sa Unvierziteta Utah tvrdi da su parovi koji se vjenčavaju u tinejdžerskoj dobi i parovi koji se vjenčaju sredinom 30-ih ili kasnije, izloženi većem riziku od razvoda od parova u kasnim 20-ima i ranim 30-ima. Rizik je posebno velik za one koji se vjenčaju u tinejdžerskoj dobi. Wolfinger je otkrio da se šanse za razvod nakon 32 godine svake godine povećaju za oko pet posto.

"Čini se da su kasne dvadesete najbolje vrijeme za ulazak u brak", napisao je.

Drugo istraživanje, objavljeno 2015. godine u časopisu Economic Inquiry, pokazalo je da se šanse za razvod među heteroseksualnim parovima povećavaju s razlikom u dobi između supružnika. Najmanje vjerovatnoće za razvod imaju vršnjaci i oni koji su jednu godinu razlike dok veću vjerovatnoću imaju oni koji su pet godina razlike, a najveću oni od 10 godina, izvijestila je Megan Garber u časopisu The Atlantic.

Devet je najčešćih razloga za razvod braka
Foto: Pexels: Čini se da su kasne dvadesete najbolje vrijeme za ulazak u brak

2. Imati muža koji ne radi puno radno vrijeme

Istraživačica Alexandra Killewald istražila je heteroseksualne brakove koji su se vjenčali nakon 1975. godine te je saznala da parovi u kojima suprug nije imao puno radno vrijeme imaju veće šanse za razvod u usporedbi s parovima u kojima je suprug radio puno radno vrijeme. Međutim, radni status žene nije puno utjecao na vjerojatnost razvoda. Istraživačica zaključuje da je stereotip muškog hranitelja i glave obitelji još uvijek prisutan i može utjecati na bračnu stabilnost.

3. Nezavršena srednja škola

'Šansa da se brak završi razvodom bila je manja za ljude s više obrazovanja. Oni koji su se vjenčali, a nisu ni završili srednju školu imali su više šanse za razvod od onih koji su završili fakultet', ističe rezultat Nacionalnog longitudinalnog istraživanja mladih (1979.), koje je proučavalo obrasce brakova i razvoda mladih baby boomera. To može imati veze s činjenicom da niža obrazovna postignuća predviđaju niži dohodak - što zauzvrat predviđa stresniji život. 

'Zaista je teško imati produktivan, sretan brak kad su vaše životne okolnosti vrlo stresne i kad vaš svakodnevni život uključuje, recimo tri ili četiri autobusne rute da biste došli do svog posla', rekao je psiholog Eli Finkel.

Razvodi se pjevač Dženan Lončarević: Kraj ljubavi sa suprugom Samirom

Razvodi se pjevač Dženan Lončarević: Kraj ljubavi sa suprugom Samirom

4. Pokazivanje prezira prema partneru

John Gottman, psiholog sa univerziteta u Washingtonu i osnivač Gottman instituta, određena ponašanja u odnosima naziva 'četiri jahača apokalipse'. To je zato što predviđaju razvod sa zastrašujuće velikom tačnošću:

  1. Prezir: Vaš partner je ispod vas (Gottman to ponašanje naziva 'poljupcem smrti')
  2. Kritika: Često kritiziranje ponašanja i karaktera vašeg partnera
  3. Odbrambenost: Igranje žrtve tokom teških situacija
  4. Ignoriranje: Nedostatak komunikacije, zanemarivanje i ignoriranje

5. Pretjerana privrženost

Ako kao mladenci niste skloni zagrliti se, poljubiti i držati se za ruke, to bi moglo predstavljati problem. Ali ako se morate razdvojiti, i to bi mogao biti problem. Psiholog Ted Huston pratio je 168 parova tokom 13 godina - od dana njihova vjenčanja nadalje. Huston i njegov tim proveli su višestruke razgovore s parovima tokom studije: 'Parovi koji su se razveli nakon 7 ili više godina bili su kao mladenci pretjerano privrženi i priljubljeni jedan uz drugog te su pokazivali oko trećinu više ljubavi nego supružnici koji su bili sretno vjenčani.'

'Parovi čiji brakovi započinju u romantičnom blaženstvu posebno su skloni razvodima jer je takav intenzitet preteško održavati. Vjerovali ili ne, brakovi koji započinju s manje 'holivudske romanse' obično imaju perspektivnije budućnosti', rekla je Aviva Patz za Psychology Today.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Parovi u kojima suprug nema puno radno vrijeme imaju veće šanse za razvod

6. Dnevni stres

Članak iz 2007., objavljen u Journal of Social and Personal Relationships, proučavao je faktore koji su doveli do razvoda među europskim parovima i otkrio da je svakodnevni stres važan razlog odluke o razvodu kod mnogih parova. Autori su čak otkrili da nakupljanje svakodnevnog stresa dovodi do zaljubljivanja u drugu osobu, partnerskog nasilja ili čak velikog životnog događaja koji bi potaknuo promjene u privatnom životu.

7. Povlačenje tokom sukoba

Studija iz 2013., objavljena u Journal of Marriage and Family, pokazala je da muževo povlačenje tokom sukoba predviđa veće stope razvoda. Ovaj se zaključak temeljio na intervjuima istraživača s oko 350 parova koji žive u Michiganu. Osim toga, parovi koji tako 'rješavaju' sukobe su manje sretni u odnosima.

8. Opisivanje vašeg odnosa na negativan način

U jednoj studiji, objavljenoj 2000. godine u Journal of Family Psychology, Gottman i kolege intervjuirali su 95 novopečenih parova, a rezultati su pokazali da ocjene parova na određenim mjerama predviđaju snagu ili slabost njihovog braka. Oni koji su negativno pričali o svom braku i svom supružniku imali su veće šanse za razvod

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije