Novo istraživanje: Pčelinji otrov uništava ćelije raka

Radiosarajevo.ba
Novo istraživanje: Pčelinji otrov uništava ćelije raka
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

U sklopu studije koju su sproveli Institut za medicinska istraživanja Harry Perkins ii Univerzitet Zapadne Australije korišten je otrov od 312 medonosnih pčela i bumbara kako bi se istražila njegova antikancerogena svojstva na kliničke podtipove raka dojke, među kojima i trostruko negativan rak dojke (TNBC), kod kojega su mogućnosti liječenja ograničene. 

Članovi australskog tima otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo prouzrokuju smrt "trostruko negativnog karcinoma dojke i HER2 ćelija raka dojke", već su to uspjeli da postignuti u koncentracijama koje nisu naštetile normalnim ćelijama. 

TNBC je rijedak oblik raka dojke i čini samo 10 do 15 posto svih slučajeva, naveo je Institut. To je vrsta raka dojke u kojem na površini tumorskih ćelija nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein. Zato su mehanizmi koji tu vrstu raka podstiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se ta vrsta raka uglavnom teško liječi. Trenutno nema klinički efikasnih ciljanih tretmana za TNBC, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

"Ustanovili smo da je pčelinji otrov izuzetno moćan. Otkrili smo da melitin uspijeva u potpunosti da uništi membrane ćelija raka u roku od 60 minuta", kažu istraživači.

Istovremeno je melitin imao još jedan izvanrednu efiksanost - za samo 20 minuta značajno je smanjio hemijske poruke ćelija karcinoma, ključne za rast i dijeljenje ćelija raka. 

Istraživanjem je testirano može li se melitin koristiti u kombinaciji s postojećim hemoterapijskim lijekovima za liječenje vrlo agresivnih vrsta karcinoma dojke. Melitin stvara rupe na membranama ćelija karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak ostalih tretmana u ćeliju da bi se još efikasnije uticalo na ćelijsku smrt. 

Tehnika kombinovanja "melitina i docetaksela (hemoterapijskog leka) pokazala se efikasnom u smanjenju rasta tumora kod miševa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije