Žene koje su jutarnji tip imaju manje šanse da dobiju rak dojke

Radiosarajevo.ba
Žene koje su jutarnji tip imaju manje šanse da dobiju rak dojke
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Žene koje su "jutarnji tip" imaju manje šanse da dobiju rak dojke nego one koje su "noćne ptice", navodi jedna studija.

U istraživanju je učestvovalo više od 400.000  žena, a zaključak je da žene koje su jutarnji tipovi za 48 procenata imaju manji rizik od razvijanja raka dojke, piše Daily Mail. Istraživački tim sa Univerziteta Bristol je predstavio rezultate na konferenciji u Glasgowu u Državnom istraživačkom centru za rak.

Istraživači sa Univerziteta Bristol su također dokazali da žene koje su spavale noću duže od preporučenih sedam do osam sati povećava šanse za dijagnozu za 20 posto za svaki dodatni sat koji provedu spavajući.

Jedno od objašnjenja može biti da oni koji funkcionišu bolje ujutro zapravo spavaju bolje i zato se ranije bude. Što ima i smisla – da oni koji su britkiji navečer, imaju slabiji san.

Istraživači vjeruju da kod žena koje duže ostaju budne navečer može doći do poremećaja biološkoga sata što samo povećava rizik. Ovo prati prethodno istraživanje koje je otkrilo da radnici koji rade noćne smjene imaju veći rizik da dobiju rak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije