Nova metoda: Započnite proljetnu sjetvu na toaletnom papiru

0
Radiosarajevo.ba
Nova metoda: Započnite proljetnu sjetvu na toaletnom papiru
Foto: Pexels / Ilustracija

Proljetna sjetva može biti jako naporna, a posebno kad je sjeme sitno, kao sjeme mrkve. I položaj u kojem obavljamo sjetvu kada to radimo ručno, nije nimalo ugodan.

Treba biti vrijedan i uporan, te raspoređivati sjeme na propisano odstojanje. Nekada padne i više sjemenki, pa je poslije potrebno prorjeđivati. Zato su pametni ljudi smislili novu metodu, da se na stolu, kod kuće, napravi traka sjemena i da se ona samo jednostavno prenese i razvuče, na za to predviđeno mjesto u vrtu.

Šta vam je potrebno

Za pravljenje trake sjemena trebat će vam toalet papir u roli, sjeme povrća ili cvijeća, boca s raspršivačem napunjena vodom. Koristite toalet papir koji je 100 posto celuloza, da nema boja i mirisa. Opcionalno se može koristiti ljepilo da se zalijepi sjeme, koji se pravi od brašna i vode, no obično nije neophodno. Opcionalno i olovka za obilježavanje razmaka.

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Saobraćajna nesreća kod Bijeljine: Teško povrijeđen motociklista

Kako napraviti traku sjemena

Postavite toalet papir na stolu. Potom ga natopite vodom pomoću raspršivača. Zatim rasporedite sjemenke po sredini papira, na propisno odstojanje za tu vrstu povrća. Kada je sjeme raspoređeno, presavijte papir, zatim ponovo natopite vodom.

Sjeme se lijepo zalijepilo i dobili ste traku sjemena za sjetvu. Ako nećete odmah sijati, možete namotati trake sjemena u rolice, pa kad dođe vrijeme sjetve, samo odrolajte traku na predviđenom mjestu za sjetvu.

Sjetva s trakom sjemena

U pripremljene gredice s plitkim brazdama, razvucite trake sjemena. Trake navlažite pomoću raspršivača s vodom, što će doprinijeti zadržavanju vlage i bržem nicanju. Prekrijte zemljom i pritisnite. Sjeme koje klija lako probija toaletni papir.

Sjetva s trakom je mnogo lakši posao, bez savijanja i umaranja. Biljke niču na pravilnom razmaku, tako da nema naknadnog prorjeđivanja. Svakako preporučujemo ovaj način za sitno sjeme, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije