Njemačka – zemlja u kojoj je život više od posla

9
Promotivni tekst
Njemačka – zemlja u kojoj je život više od posla
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Dok je Njemačka i dalje zemlja koja predstavlja utočište za mnoge koji bježe sa ratom zahvaćenih područja, sve više je onih koji odabiru život u ovoj zemlji sa visokim standardom života i mnoštvom prilika za zaposlenje.

Kako život nije samo posao i karijera, Njemačka se pokazala idealnom destinacijom za sve one koji vode bogat društveni život, kao i one koji uživaju u historijsko-kulturnoj baštini. Tako ova zemlja zaista nudi mnoštvo prilika za kvalitetan društveni i kulturni život svima, pa čak i u malim gradovima. Naravno, veliki gradovi nude bogatiju istorijsku i kulturnu baštinu, raznolikost i atrakcije koje ostavljaju bez daha.

Inače, u Njemačkoj su čak 34 grada nazvana regiopolisima, a čak četiri imaju preko milion stanovnika. Ukoliko se zateknete u neka od ova četiri najveća i najmnogoljudnija grada u Njemačkoj ne propustite prilike za uživanje.

Berlin

Glavni i najveći grad Njemačke, sa svojih 3,6 miliona stanovnika nudi raznovrsne znamenitosti, zanimljivosti i atrakcije, od kojih su Kontrolna tačka Čarli, Brandenburška kapija, park Lustgarten, cijevi roze boje i više od 960 mostova samo neke. Ipak, ovaj grad se izdvaja i po tome što je od 1951. godine domaćin jednom od najvažnijih filmskih festivala u Evropi.

Berlinale ili Berlinski međunarodni film festival održava se jednom godišnje u februaru i predstavlja filmove iz cijelog svijeta. Najbolji film se nagrađuje Zlatnim medvjedom, dok najbolji režiser, glumac i glumica dobiju Srebrenog medvjeda. Medvjed je inače simbol grada. I više nego dovoljno za ljubitelje sedme umjetnosti koji se nakon radnog dana mogu opustiti uz najaktuelnija djela svjetske kinematografije.

Hamburg

Ako vas je impresionirao broj mostova u Berlinu, šta kažete na oko 2.300 mostova u Hamburgu? Sa ovim brojem mostova, što je više nego što ih Venecija i Amsterdam imaju zajedno, Hamburg se s punim pravom zove grad mostova. Pored toga što je ovo jedan od najstarijih gradova u Njemačkoj u kojem danas živi 1,8 miliona stanovnika, interesantno je da ovdje nema nebodera, a čak 14% gradskih površina su zelene.

Hamburška luka, ribarnica, galerija Kunsthalle, Rathaus (Vijećnica) su samo neke od atrakcija, ali za one koji žive u gradu ili blizini posebno je interesantan Hamburger Dom, veliki sajam koji se održava čak tri puta godišnje – u aprilu, avgustu i novembru i svaki traje 30 dana. Svi koji uživaju u jelima i pićima imaju priliku na preko 100 štandova isprobati poznate hamburške sendviče sa haringama, kobasice, kolače i krofne. Lagana šetnja sa porodicom poslije posla i uživanje u delicijama sigurno je idealan završetak dana svakog sladokusca.

Minhen

Kada smo kod jela i pića, onda je Minhen grad koji je najpoznatiji po svom festivalu piva Oktoberfest. Prvi festival održan je 1810. godine. Ovaj praznik za pivopije traje čak 16 dana, počinje krajem septembra i završava početkom oktobra. Ovogodišnji Oktoberfest, inače 187. po redu, organizovan je nakon dvije godine pauze zbog pandemije i dočekan je sa velikim oduševljenjem. Iako je zabava odraslim posjetiocima zagarantovana, bitno je naglasiti kako festival priprema događaje i iznenađenja za porodice sa djecom.

U ovom gradu živi više od 1,5 miliona stanovnika i svaki četvrti je stranac, zbog čega je Minhen grad u kojem se stranci osjećaju dobrodošli. Glavni trg Marienplatz sa gradskom vijećnicom, park Hofgarten sa paviljonom boginje Dijane, oaza prirode Englischer Garten koja je površinom veća čak i od londonskog Hyde Parka i njujorškog Central parka, samo su neke od znamenitosti u kojima se može besplatno uživati svaki dan. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu svoje slobodno vrijeme mogu provesti na javnom treningu fudbalskog kluba Bayern München koji je također besplatan.

Keln

Keln je također jedan od starijih gradova, smješten na rijeci Rajni, danas je dom za malo više od milion stanovnika koji imaju mnoštvo opcija za popuniti slobodno vrijeme. U ovom gradu možete krstariti Rajnom, posjetiti jedan od najstarijih zooloških vrtova u Njemačkoj, brojne muzeje a među njima i muzej čokolade koji prikazuje 3.000 dugu istoriju ove slastice. Vikendom se preporučuje posjetiti neke od mnogobrojnih galerija, palača, istorijskih znamenitosti, kao i botanički vrt sa preko 10.000 vrsta biljaka. Ipak, živjeti u ovom gradu znači biti dijelom i najvećeg karnevala u Evropi - Kelnskog karnevala. Iako karneval nije nacionalni praznik, mnoge prodavnice, pa čak škole i druge institucije, će biti ranije zatvorene kako bi svi mogli biti dijelom ove atrakcije. Karnevalska sezona, koja se zove i peto godišnje doba, počine u novembru kada se planiraju događaji za slijedeću godinu. Centralni dio karnevala, kada su ulice Kelna preplavljene maskama, cvijećem, slatkišima i dobro raspoloženim ljudima obučenim u najluđe kostime, održava se u februaru. Ovo je naljepši dio godine za stanovnike u Kelnu kada se super provode i uživaju sa svojim porodicama i prijateljima.

I ako vas novi poslovi i prilike odvedu u neki manji grad, budite sigurni da će vam i događanja u velikim gradovima, zahvaljujući modernoj i kvalitetnoj putnoj infrastrukturi, biti lako dostižni.

Ukoliko vam je za odlazak u Njemačku potrebna podrška, bilo u nostrifikaciji diplome, pregledu potrebne dokumentacije, popunjavanju različitih formulara, ili pak onom najvažnijem – traženje odgovarajućeg zaposlenja, dovoljno je da se obratite agenciji Jobstep international.

Ova agencija je već 12 godina sigurna veza sa njemačkim tržištem rada, te pouzdana, sigurna i kvalitetna podrška za novu fazu vašeg životnog puta. Samo jedan korak vas dijeli od novih izazova i nove svakodnevnice - Jobstep international.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije