Njemačka ograničava aktivnosti necijepljenima, pročitajte detalje

5
Radiosarajevo.ba
Njemačka ograničava aktivnosti necijepljenima, pročitajte detalje
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Njemačka će ograničiti dobar dio javnog života u dijelovima države gdje će bolnice biti preopterećene pacijentima oboljelima od COVID-19 te ga limitirati na one koji su ili cijepljeni ili su se oporavili od bolesti.

Nacionalni i regionalni čelnici koji su se sastali u četvrtak dogovorili su mjere kao dio odgovora na četvrti val pandemije koja je snažno pogodila Njemačku, a u nekim dijelovima bolnice učinila preopterećenima.

U dijelovima zemlje u kojima će stopa hospitalizacija prijeći određeni prag, pristup javnim, kulturnim i sportskim događajima i restoranima bit će ograničen na one koji su se ili cijepili ili oporavili, pokazuje dokument.

Novo rješenje za gužve u Sarajevu: Podzemni tramvaji i ukidanje traka na glavnoj saobraćajnici

Novo rješenje za gužve u Sarajevu: Podzemni tramvaji i ukidanje traka na glavnoj saobraćajnici

Saska, regija koja je najjače pogođena četvrtim valom, već razmatra djelomični 'lockdown', uključujući zatvaranje kazališta, koncerata i odgodu nogometnih utakmica, javio je list Bild.

Ta istočna njemačka savezna država ima najmanju procijepljenost, a najvišu stopu zaraze.

Dnevni broj novozaraženih je u Saskoj, uporištu krajnje desne Alternative za Njemačku koja okuplja protivnike cijepljenja i 'lockdowna', narastao 14 puta, prenosi Reuters.

Čelnik te savezne države Michael Kretschmer objavio je parlamentu da će tamošnja vladajuća koalicija snažno odgovoriti na rast broja zaraženih. 

Ta najava dolazi u istom tjednu kad je Austrija uvela opću karantenu za necijepljene. Kretschmer je kazao kako ne vjeruje da je dovoljno samo ciljati na necijepljene. 

Aktualni val zaraze u Njemačkoj dolazi u nezgodno političko vrijeme, kad kancelarka Angela Merkel djeluje kao vršitelj dužnosti dok tri stranke pregovaraju o formiranju nove vlasti nakon izbora u rujnu. 

Njemački savjetodavni odbor za cijepljenje odvojeno je preporučio 'booster' doze za sve starije od 18 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije