Niste popili bocu vina do kraja? Evo kako sačuvati okus i svježinu

0
Radiosarajevo.ba
Niste popili bocu vina do kraja? Evo kako sačuvati okus i svježinu
Foto: Wikipedia / Vino / Ilustracija

Prema somelijeru i osnivaču kluba "Harper's i Lucky", Christopheru Hoelu, najgora stvar koju možete napraviti je da otvorite bocu vina jer želite popiti čašu, dvije i onda ju ostavite otvorenu.

Vino tako propada, pa je otkrio nekoliko praktičnih savjeta koji u takvim situacijama mogu dobro doći kako bi se sačuvala svježina i okus.

Vino se kvari zbog kisika koji s njim dolazi u kontakt kad otvorimo bocu - kaže Hoel i objašnjava da je kisik presudan u procesu fermentacije. On može pojačati okuse i arome kad se vino jednom otvori, ali prevelika izloženost kisiku vino može pretvoriti u ocat.

Evo što kaže, kako što duže vino održati svježim nakon otvaranja.

Uvijek ponovo začepite otvoreno vino

Ako znate da bocu nećete dovršiti, držite je zatvorenom. Prema Hoelu, bocu bi trebali zatvoriti nakon ulijevanja svake čaše jer će se tako ograničiti količina kisika koji dolazi u kontakt s vinom.

Imajte pri ruci i nekoliko manjih boca za vino (od 375 ml)

To savjetuje za one prilike kad ne možete popiti više od pola boce jer, čak i ako manja boca nije napunjena do vrha, u njoj će ostati manje mjesta za zrak nego ako tri dcl vina ostavite u boci od litre.

Čuvajte otvoreno vino na hladnom i tamnom mjestu

Kisik, napominje Hoel, nije jedini faktor koji može uništiti vino, bitni su čimbenici i svjetlost i temperatura, pa on savjetuje da otvorenu bocu vina držite podalje od dnevne svjetlosti i čuvate ispod sobne temperature.

Nabavite konzervator ili vakuumsku pumpu

Somelijer kaže da je većini ljudi za lične potrebe dovoljno nabaviti vakuumsku pumpu za vino koja se može kupiti jeftino, a radi tako da uklanja višak plinova iz otvorene boce, prenosi večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije