Napitak koji nas čini pametnijima: Kuhano vino ili topla čokolada?

0
Radiosarajevo.ba
Napitak koji nas čini pametnijima: Kuhano vino ili topla čokolada?
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Šta najviše volite da pijete zimi? Kuhano vino ili čaj?

Jedan napitak trebali bi, tvrde naučnici, češće da pravimo kod kuće.

Naime, osim što nas ovaj napitak čini inteligentnijima, fenomenalnog je ukusa. Riječ je o toploj čokoladi.

Naučnici tvrde da flavanoidi iza kakoa pozitivno djeluju na naše moždane funkcije. Naučnici su za potrebe istraživanja obavili razne kognitivne testove.

Radili su ih i prije i nakon što su ispitanici popili vruću čokoladu.

Naučnici su okrili da kakao bogat flavnoidima povećava nivo kiseonika u krvi, te su ispitanici bili u stanju da za 11 posto bolje riješe komplekse, kognitivne zadatke, prenosi magazin.novosti.rs.

Međutim, ne sadrži samo vruća čokolada flavanoide. Sadrže ih i bobice, jabuke i zeleni čaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije