Studija / Veličina mozga je nebitna, evo od čega zavisi inteligencija

11. 12. 2020. u 15:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Ljudska inteligencija zavisi manje od veličine mozga koliko od načina na koji je on strukturisan, zaključak je međunarodne naučne studije, predvođene istraživačima sa Bečkog univerziteta.

Naučnici su dosad preuveličavali vezu između veličine mozga i intelektualnih sposobnosti čoveka, objasnio je Jakob Pitsching, stručnjak za kognitivne nauke i jedan od autora studije.

"Za ljudsku inteligenciju su daleko značajniji raspored korteksa, srednjeg i malog mozga, kao i dobra veza između bijele i sive materije", naveo je on i dodao da je sama veličina cerebralne mase manje važna.

Pitsching i njegov tim su analizirali 88 ranijih studija na tu temu, kojom je bilo obuhvaćeno 8.000 slučajeva, a svoje nalaze su objavili u stručnom časopisu "Neuroscience & Biobehavioral Reviews".

Naučnici su, takođe, ustanovili da muškarci, koji generalno imaju veći mozak od žena, nisu ničim dokazali da imaju naprednije kognitivne sposobnosti od ljepšeg pola.

Učesnici istraživanja čiji je mozak bio daleko veći od prosjeka pokazali su čak slabije rezultate na testovima inteligencije, napomenuo je bečki naučnik, a prenosi magazin.novosti.rs.

Kao dokaz da je struktura mozga najznačajnija, Pitsching je naveo primjer kita koji, uprkos ogromnom mozgu, teškom devet kilograma, ne važi za pretjerano inteligentnu životinju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA