Male tajne velikih majstora: Koje vino sipati u koje čaše

Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih majstora: Koje vino sipati u koje čaše
Foto: Pixabay / Vino

Ukoliko ste pravi zaljubljenik u vino i uživate u procesu ispijanja i degustacije ovog pića, biti će vam jasna povezanost između okusa vina i oblika čaše iz koje isto ispijate. Saznajte zašto i kako odabrati pravu čašu u kojoj će okus vašeg omiljenog vina doista doći do izražaja.

Za razliku od, na primjer, čaša za martini (čiji se rubovi naginju ''prema van''), vertikalni rubovi čaše za vino se naginju "prema unutra". To omogućava da se arome alkohola koncentriraju oko samog ruba čaše. To znači da, kada usmjerimo nos prema sredini čaše, oštrina etanola (alkohola) je smanjena, što čini arome vina ugodnijima.

Položaj glave je bitan: Kad pijete, naginjete glavu na drugačiji način, ovisno o obliku čaše. Kad pijete iz čaša sa širokim rubom (otvorom), glavu prinosite čaši. S druge strane, kad pijete iz čaša s uskim otvorom, zabacujete glavu unazad. Sve ovo utječe na brzinu kojom vino dolazi na vaš jezik te točno mjesto gdje će se na jeziku zaustaviti.

Budući da pripadamo''kategoriji'' sisavaca, mozak je najodgovorniji za našu percepciju vanjskih podražaja. Isto vrijedi i za vino. Možemo reći kako nas šećeri prirodno privlače pa nam se uvijek više sviđa ono što je slađe. Ono što pravilan oblik čaše za vino radi je upravo to. On omogućuje da se iz vina istaknu više voćne iliti slađe arome. Što nije slučaj s čašama koje nisu optimalno dizajnirane.

Koja čaša za koje vino?

Bijelo vino se tipično služi u manjim čašama ''okruglastog'' oblika jer se na taj način čuvaju cvjetne arome, održava se niža temperatura vina, a arome su intenzivnije jer je čaša primiče bliže nosu.

Crno vino se služi u većim čašama također ''okruglastog'' oblika. Takve čaše imaju širi rub zbog kojeg alkohol brže isparava iz vina te je njegov okus glađi.

Desertna vina se služe u malim čašama uskog ruba jer je ovoga puta cilj ne dopustiti da alkohol ispari budući da se radi o vinima s visokim postotkom alkohola.

Šampanjac se služi u visokim čašama uskog promjera budući da je ovdje najvažnije ''zarobiti'' što više mjehurića unutar čaše.

Istina je da, ukoliko isto vino natočite u čaše različitih oblika, osjetit ćete razliku. Ali generalno ne postoji krivi način ispijanja vina. Ono što biste trebali napraviti jest isprobati vaše najdraže vino u čašama različitih oblika i na temelju tog testiranja odlučiti u kojoj čaši vaše vino ima najugodniji okus.

Da se razumijemo, oblik čaše ne može od lošeg vina učiniti dobro vino, toliko čudotvorne ipak nisu :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije