Niste ni svjesni koliko je ovo voće zdravo: Bogato antioksidansima i stimuliše rad jetre

0
Radiosarajevo.ba
Niste ni svjesni koliko je ovo voće zdravo: Bogato antioksidansima i stimuliše rad jetre
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Cijene voća i povrća na pijaci Markale

Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijim voćem na svijetu, a potiče iz Sjeverne Amerike.

Danas se uzgaja širom svijeta – u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Njemačkoj, Bugarskoj, pa i u našoj zemlji. Zanimljivo je da aronija nema prirodnih neprijatelja, a uz to - otporna je na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature.

Aronija se može konzumirati svježa, dovoljno je pojesti 200 do 300 grama dnevno. Osim toga, može se zamrznuti, sušiti, kuhati kao pekmez, sok, sirup ili kompot.

Žurka u hotelskoj sobi: Svjedočenje Ukrajinke uhapšene na crnogorskoj "bijeloj zabavi"

Žurka u hotelskoj sobi: Svjedočenje Ukrajinke uhapšene na crnogorskoj "bijeloj zabavi"

Istraživanja pokazuju da aronija ima antikancerogeno djelovanje jer uništava veliki postotak stanica malignih tumora.

Aronija je bogata antioksidansima i zato štiti zdrave stanice u tijelu i krvnu plazmu od oksidacijskog stresa, usporavajući proces starenja organizma i sprječavajući razvoj hroničnih bolesti.

Aronija

Stimulira rad štitne žlijezde i zato se posebno preporučuje osobama koje pate od hipertireoze. Osim toga, aronija sprječava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni pritisak i holesterol i potiče proizvodnju dobrog holesterola.

Takođe stimulira rad jetre, smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu crijevne sluzokože i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale urinarnog trakta, javlja Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije