Nikome nije lako kada počnu rasti zubići: Kako pomoći

Radiosarajevo.ba
Nikome nije lako kada počnu rasti zubići: Kako pomoći
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kada bebi počnu rasti zubići, nikome nije lako – ni bebi, koju gotovo konstantno boli, niti roditeljima, koji često po cijelu noć moraju nosati i umirivati uplakanu bebu.

A problemi mogu postati i veći ako se ne obrati dovoljno pažnje. Naime, da bi olakšala sebi bol, beba će često stavljati u usta i glodati sve što joj se nađe nadohvat ruke.

Tako može doći do infekcije desni, što će samo donijeti nove bolove i neugonosti.

Šta učiniti?

Mame i tate mogu se samo naoružati strpljenjem i razumijevanjem za svoje dijete koje boli dok mu rastu zubiči i bebu okružiti dezinficiranim igračkama zgodnim za grickanje i glodanje. 

Bolje je više igračaka, kako bi se beba mogla barem malo zabaviti različitim šarenim zanimacijama.

One uopće ne moraju biti nove ni specijalno dizajnirane za grickanje. I gumene životinje zaobljenih rubova su dovoljno dobre.

Nove ili stare, bitno je samo da su temeljno oprane, od pogodnih materijala, ako nisu oštre ni previše tvrde kako se bebine nježne i bolne desni ne bi povrijedile.

Uz dovoljnu kolekciju “zanimacija za bebu”, sve što roditeljima preostaje je da budu strpljivi,  tješe i maze bebu, kako bi je umirili i da čekaju. Ova faza je teška, ali na kraju i ona prođe,piše Wishmama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije