Nikad ne miješajte ovo dvoje u veš mašini: Može izazvati veliku štetu

0
Radiosarajevo.ba
Nikad ne miješajte ovo dvoje u veš mašini: Može izazvati veliku štetu
Foto: Pexels / Veš mašina

Pranje peškira i posteljine istovremeno u veš mašini je pogreška koju većina ljudi radi.

Kako bismo što više veša oprali odjednom, imamo tendenciju natrpati mašinu kako god znamo. Dok odjeću i donji veš peremo odvojeno, mnogi imaju naviku na kraju ostaviti peškire i posteljinu. Ovo je nešto što biste svakako trebali izbjegavati.

Ne idu jedno s drugim

Debljina i težak materijal štete posteljini. Također, neki peškiri mogu ostaviti mnogo dlačica na posteljini. Razlika je i u težini jer posteljine su tanke i mekane, a peškiri grubi i debeli pa zahtijevaju različite cikluse pranja i sušenja.

Aca Lukas imao poruku za Benjaminu Karić: Pjevat ću u Sarajevu za Novu godinu bez honorara

Aca Lukas imao poruku za Benjaminu Karić: Pjevat ću u Sarajevu za Novu godinu bez honorara

Prema stranicama profesionalaca za čišćenje, posteljina i lagani materijali suše se efikasnije od peškira. Posteljina može završiti osušena i oštećena, a na peškirima se može pojaviti plijesan ako ih ostavite vlažne.

Razvijanje bakterija

Savjetuje se da prljavu posteljinu ne odlažete u košaru s ostalim prljavim rubljem, nego da je odmah ubacite u perilicu za rublje kako ne bi pokupila dodatne bakterije.

peškiri postaju grublji od omekšivača jer on sadrži određene hemikalije koje djeluju tako da se preko peškira stvori tvrd sloj nalik vosku poslije nekoliko pranja.

Ako želite da peškiri budu meki kao svila, u dio na perilici predviđen za omekšivač, ulijte pola čaše bijelog octa, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije