Kada trebamo kuhati sa otklopljenim, a kada sa poklopljenim poklopcem?

0
Radiosarajevo.ba
Kada trebamo kuhati sa otklopljenim, a kada sa poklopljenim poklopcem?
Foto: Pexels / Ilustracija

Ponekad se čini kao da nam hrpa poklopaca samo zauzima prostor u kuhinjskom ormariću pa se lako zapitati trebaju li nam uopće, osim kad želimo da nam voda u loncu brže zakuha.

Dodatnu dozu zabune unose recepti koji uopće ne spominju treba li i u kojem trenutku jelo treba kuhati poklopljeno pa se može steći dojam kako je to zapravo sasvim svejedno i da je svrha poklopca samo u tome da zaštiti kuhinju od prljanja.

No uopće nije tako. Želite li bolje, brže i ukusnije pripremati jela, naučite kad je lonac ili teću bolje poklopiti, a kad ih je bolje ostaviti otklopljene.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Osnovno je pravilo da lonac uvijek treba pokriti kad želite zadržati toplinu, a to bi ponajprije bilo u slučaju kad želite da sadržaj što prije zakuha ili da se što prije zagrije.

U slučaju da vam je cilj zadržati vlagu - na primjer kada su supa, gulaš ili umak već dostigli pravu gustoću, ali bi sastojcima ipak dobro došlo još malo kuhanja jer nisu odgovarajuće mekoće - ostavite poklopac kako biste što više tečnosti sačuvali od isparavanja.

Trikovi za najukusnije palačinke: Kuhari imaju 5 pravila kako bi im uspjeli

Trikovi za najukusnije palačinke: Kuhari imaju 5 pravila kako bi im uspjeli

Kad pirjate neki tvrđi komad mesa, stavite poklopac jer su mu za omekšavanje potrebni vlažnost i toplina i to kroz duže vremensko razdoblje koje je potrebno da se razgrade kolagen i vezivna tkiva.

Ako vam je cilj zgušnjavanje - primjerice supe, variva ili umaka - kuhajte u posudi koja je nepokrivena ili napola pokrivena.

Kad pržite, poklopac držite podalje jer u protivnom nećete postići hrskavu koricu, čiji je najveći neprijatelj vlaga: ako para koja se stvara prilikom zagrijavanja hrane zbog poklopca pada nazad u posudu za kuhanje, spriječit će ili usporiti stvaranje zapečenog, karameliziranog sloja, a pritom će uzrokovati prskanje, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije