Savjeti / Nije sve med i mlijeko: Ako brak preživi ovo, bit ćete sretni do kraja života

11. 09. 2019. u 21:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Svako ima probleme i nesporazume u braku i nekada osjeća kako je najlakše odustati. Ali ukoliko ste uprkos svim ovim grubim fazama odlučili da ostanete zajedno, vaš brak će vjerovatno trajati zauvijek.

Kritikovanje

Kritika nekada može biti dobra stvar, ali partner se nekada može osjećati kao da ga napadate i to može postati veliki problem, pogotovo u braku. Kritikovanjem partnera govorite mu da s njim nešto nije u redu i najvjerovatnije će se vaš partner braniti, što može dovesti do velike svađe. Umjesto toga pokušajte partneru lijepo da ukažete na njegove greške, piše b92.

Pružanje otpora

Većina nas je vjerovatno doživela trenutak kada je partner počeo da gradi zid i kada nije želio da razgovara i reši problem. Ponekad to možete doživjeti kao da vas partner ignoriše. Psiholog Džon Gotman kaže da 80 odsto muškaraca tako djeluje. Izgleda kao da ga nešto ne brine, ali da u suštini brine. Dakle, ako trebate da razgovarate o problemu, uvijek je bolje odabrati pravi trenutak, kada je partner mirniji i spreman na razgovor.

Privlači vas neko drugi

Ovo možda nije lako oprostiti, ali čak 70 odsto žena priznaje da ih u braku privlači neki drugi muškarac. Treba da znate da je to normalan osjećaj i da to ne znači da ćete prevariti svog partnera. Važno je da ne reagujete na te osjećaje i budete svjesni onoga što radite. Nemojte se udaljavati od partnera samo zbog toga što ste trenutno zbunjeni. U vašem životu može biti mnogo iskušenja, ali povjerenje je jedna od najvrijednijih stvari u vezi i sigurno ga ne želite izgubiti.

Prema partneru pokazujete prezir

Bilo da se radi o sarkastičnim komentarima, kolutanju očima i ismivanju, ovakvo ponašanje može biti destruktivno za bilo kakav odnos. Treba da poradite na sebi i težite tome da prema partneru pokazujete samo ljubav.

Razmišljanje o odlasku

Djeca, finansijska kriza, toksični članovi porodice mogu vas dovesti do ludila. Tada ne želite ništa drugo osim da odete i nakada više se ne vratite. Ova faza može da se dogodi u bilo kojem trenutku braka. Nemojte zaboraviti da je to samo trenutna faza u vašem životu i ukoliko s partnerom budete radili na rješenju problema, vaš brak će opstati. Zapamtite, brak ne podrazumjeva samo sreću, već i djeljenje problema.

Prihvatanje i oproštaj

Ovo je faza kada shvatamo da ne možemo impulsivno rješavati probleme kao u vezi. Posavetujte se s prijateljima i porodicom ili posjetite bračnog terapeuta. Tek kada budete spremni da oprostite supružniku zbog njegove tvrdoglavosti i prihvatite i dobre i loše strane, znajte da će vaš brak trajati zauvijek. Nakon prolaska svih ovih faza vaš odnos u braku biće čvršći. Više se nećete svađati s partnerom i dogovaraćete se kako da riješite probleme, a ne da bježite pred njima. Shvatićete da brak nije dječja igra, steći ćete poverenje u partnera i s njim ćete se osejćati sigurno.

NEMA KOMENTARA