Ključ za uspješnu vezu krije se u vašem dnevnom boravku

Radiosarajevo.ba
Ključ za uspješnu vezu krije se u vašem dnevnom boravku
Foto: Arhiv / Ilustracija

Istraživanje provedeno na škotskom Univerzitetu u Aberdeenu otkrilo je da gledanje serija, filmova ili čitanje knjiga s partnerom može povećati bliskost.

U studiji je učestvovalo 259 osoba koje su bile u vezama te se njihov odnos proučavao skoro 17 mjeseci. Tokom tog perioda ispitanici su bili podijeljeni u dvije kategorije, ovisno o tome imaju li puno ili malo prijatelja. Rezultati su pokazali da su parovi s manje prijatelja i većom konzumacijom medija bili sretniji u svojim vezama.

Ako ste nekad bili u vezi na daljinu ili ste pak bili zatrpani poslom, kao i vaš partner, sigurno znate koliko društvena okupljanja mogu biti naporna. Nedostatak vremena razlog je zbog kojeg parovi često odluče ostati kod kuće umjesto izaći s prijateljima. U tim okolnostima, zajedničko gledanje serija i filmova parovima omogućuje da održavaju bliskost stvarajući osjećaj dijeljenja.

No, čak i ako vam prijatelji prigovaraju zbog takvog načina života, studija je ovog puta na vašoj strani!

Upravo je spomenuto istraživanje pokazalo da likovi u serijama ili filmovima preuzimaju ulogu “prijatelja” te par, gledajući seriju zajedno, ima osjećaj kao da se nalazi u grupi prijatelja, samo što su oni u ovom slučaju virtualni.

Sarah Gomillion, jedna od autorica studije, objasnila je za Scientific American zašto je istraživanje imalo tako iznenađujuće rezultate, prenosi 24sata.hr.

Ljudi su društvena bića i vole sklapati prijateljstva. Čitajući ili gledajući filmove o Harryju Potteru, oni imaju osjećaj kao da su dio čarobnjačkog svijeta. Harry, Ron i Hermione postaju njihovi prijatelji, čak iako su svjesni da je riječ o izmišljenim likovima. Bez obzira na to što je riječ o jednostranim prijateljstvima, ona na osobu imaju jednak učinak kao i prijateljstva u stvarnom svijetu”, objašnjava Gomillion.

Slična se stvar danas događa s YouTubeom, gdje mlađa populacija pronalazi influencere koji razmišljaju na isti način kao i oni te se zbog toga osjećaju duboko povezani s takvim pojedincima iako ih vjerojatno nikad nisu upoznali ili stupili u komunikaciju s njima.

Istraživanja koja su dosad proučavala benefite spomenutih “prijateljstava” uglavnom su govorila o prednostima takvih odnosa te su naglasila kako oni mogu značajno koristiti pojedincima. Naprimjer, parovi koji gledaju određene serije zajedno mogu razviti “prijateljstvo” s likovima poput Amy i Sheldona iz “Teorije velikog praksa” ili pak Marshalla i Lily iz uspješnice “Kako sam upoznao vašu majku”.

Budući da je riječ o serijama koje su trajale više od 5 godina, one su bile konstantno prisutne u našim životima. Pratili smo razvoj glavnih likova, smijali se i plakali s njima te se poistovjećivali u određenim životnim situacijama - baš kao što to radimo s prijateljima u stvarnom svijetu.

Otkriće ove studije imalo je velik učinak i na parove koji idu na terapiju. Naime, neki su klinički psiholozi počeli koristiti filmove kao alat kojim nastoje poboljšali veze svojih pacijenata. Primjerice, psiholozi sa Univerziteta u Rochesteru otkrili su da zajedničko gledanje i diskutiranje o romantičnom filmu na parove imaju jednak učinak kao i klasične metode kliničke intervencije u sprječavanju razvoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije