Nevidljive hemikalije: Glavni uzročnik karcinoma, autizma i neplodnosti

Radiosarajevo.ba
Nevidljive hemikalije: Glavni uzročnik karcinoma, autizma i neplodnosti
Pixabay / Ilustracija
Hemikalije koje štetno djeluju na hormone ili skraćeno EDCs, nalaze se u hiljadama proizvoda koje svakodnevno koristimo kao što su plastične boce, deterdženti, igračke i kozmetika.

Nevidljive hemikalije koje su dio ovih proizvoda najveći su krivci za nervna oštećenja i probleme ponašanja, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost ADHD, autizam i smanjeni IQ, ističu naučnici, prenosi Daily Mail.

Ove hemikalije na naše zdravlje djeluju tako da mogu s vremenom biti glavni uzročnik karcinoma, dijabetesa, neplodnosti kod muškaraca, pretilosti, kao i abnormalnog rasta tkiva izvan maternice.

Endokrino tkivo ljudi proizvodi hormone kao što su estrogen i androgen koji reguliraju nivoe energije i toplotu, reproduktivnu funkciju, razvoj i uveliko utječe na reakciju organizma na psiho-fizički stres i povrede.

Hemikalije EDCs, oponašajući ljudske hormone, vežu se na receptore ljudskih stanica pa blokiraju vezanje hormona koje je tijelo proizvelo.

Plastika je općenito štetna za cijelu naše zdravlje i tijelo, uključujući i štitnu žlijezdu. Istraživanje koje su objavili američki stručnjaci, otkrilo je da je nivo antimona, koji se nalazi u plastičnim bocama, za 2,5 posto viši u odnosu na nivo koji se smatra sigurnim.

Michele La Merrill, ekspert za toksikologiju s Univerziteta California Davis, kaže da nova saznanja pokazuju vezu ekonomije i štetnih hemikalija.

Europska unija je u junu ustanovila široke kriterije za otkrivanje potencijalno štetnih hemikalija EDCs, ali potrošači i grupe za brigu o okolišu kažu da to nije ni izdaleka dovoljno.

Stručnjaci su procijenili da Ameriku bolesti koje su vezane za štetne hemikalije EDCs koštaju 340 milijardi godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije