Ovo su najsigurnija mjesta za dočekati kraj svijeta

Radiosarajevo.ba
Ovo su najsigurnija mjesta za dočekati kraj svijeta
Klimatske promjene počinju uveliko utjecati na život i svijet će uskoro biti i službeno topliji za jedan celzij nego što je bio 1900. godine, što će prouzrokovati velike promjene na našoj planeti.

Ako nam 2017. bude godina u kojoj će svijet početi propadati, evo nekoliko prijedloga gdje da odete ako mislite preživjeti.

Business Insider izabrao je mjesta za koja smatra da će ostati utvrde stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta bez obzira šta svijet baci na njih.

Island

Island je najizoliranija država u Europi i to će otežati pristup potencijalnim napadačima.

Zemlja je uz to prepuna korisnih resursa potrebnih za preživljavanje. Gotovo svu energiju uzima iz geotermalnih izvora, poput svojih brojnih aktivnih vulkana, a obalne su vode prepune kvalitetne morske hrane.

Tristan da Cunha

Ovi otoci u južnom Atlantiku najudaljeniji je nastanjeni arhipelag, udaljen preko 2.000 kilometara od najbližeg kopna. Naseljava ga jedva 300 ljudi, tako da smo sigurni da traže dodatne stanovnike. Poznat je kao sjajno mjesto za ribarenje, što je posebno važno u slučaju da stvari postanu stvarno loše.

Guam

Guam se nalazi u Tihom okeanu, a na njemu je prisutan veliki broj američkih oružanih snaga.

Ekonomska situacija na Guamu baš i nije sjajna, s obzirom na to da im jedini prihod dolazi od turizma i američke vlade, ali s obzirom da ljudi žive na tom otoku već 4.500 godina, sigurno je dobro nastanjiv.

Chiang Mai

Sve što trebate znati je da se radi o idiličnom gradu u sjevernom Tajlandu gdje se smjestio švicarski ulagač Marc Faber, koji je poznat po svome velikom pesimizmu u vezi stanja u kojem se nalazi svijet.

Uz to, iako je jugoistočna Azija već desetljećima žarište rata, heroina, masakara i političke nesigurnosti, Chiang Mai je ostao uporište mira i stabilnosti.

Denver

Denver ima nekoliko stvari koje mu idu u korist. Kao prvo, blizina velikim količinama nafte što znači da će uvijek biti goriva. U slučaju rata, radi se o najlakše odbranjivom američkom gradu, jer se nalazi na visini od preko kilometar i pol, a daleko je od mora i okružen planinama.

Antarktika

Antarktika je vjerojatno jedno od najnegostoljubivijih mjesta, i zbog toga je sjajna za skrivanje u slučaju smaka svijeta. Ako uspijete doći tamo s dovoljno hrane da preživite hladnu zimu, možete se smjestiti u jednu od nastambi koje su podigle razne ekspedicije, i pričekati dok se stvari malo ne poprave. Niti jedan rat neće doći tako daleko na jug.

Puncak Jaya

Ovo planinsko područje Indonezije ne djeluje kao posebno gostoljubivo mjesto za život. Ali zapamtite, u slučaju da dolazi kraj svijeta, gostoljubivost vam i tako neće biti na prvome mjestu. Ono što je bitno je mogućnost preživljavanja. A najveći rudnik zlata nalazi se upravo u Puncak Jayi, uz to, tamo se nalazi i treći po veličini rudnik bakra.

Capetown

Kada ste u Africi, ne možete izabrati bolje od Capetowna. S prekrasnim pogledima i lukama, nije bez razloga što se radi o drugom najvećem gradu u Južnoafričkoj Republici. Čak i kada bi sve krenulo po zlu, Capetown bi lagano nastavio, kao da se ništa nije dogodilo.

Bern

Švicarska se bez sumnje pokazala sigurnim utočištem tokom europske krvave historije. Bern je okružen švicarskim Alpama, koje mu pružaju prirodnu zaštitu, a glavni grad Švicarske vjerovatno je najbolje mjesto za skrivanje zahvaljujući razvijenim diplomatskim vezama.

Otrvo Necker

Radi se o otoku kojeg je kupio virginov mogul Richard Branson. Ako ga nazovete, sigurni smo da će vam dopustiti da živite tamo ako dođe do svjetskog kolapsa.

Tierra del Fuego

Karta vjetrova razlog je zašto je ovo područje Južne Amerike savršeno mjesto za izbjegavanje radioaktivnih padalina. Opet, radi se o benefitu ekstremnih uvjeta.

Yukon

Yukon je najzapadniji kanadski savezni teritorij. Rijetko je naseljen i ovih dana ekonomija mu uvelike ovisi o vlastima i turizmu. Ali ako se stvari raspadnu, to je područje definitivno u stanju održavati male zajednice. Ima dosta divljači za lovce i trapere, što će biti jako važno u prvim godinama nakon globalne katastrofe.

Kansas City

Što god da se dogodi Sjedinjenim Državama, Kansas City će vjerovatno biti grad u kojem će se život odvijati normalno. Nije niti na jednoj od obala, pa se ne morate brinuti o invaziji ili porastu nivoa mora. Okružen je brojnim farmama koje uzgajaju usjeve i stoku, te je glavno čvorište više željezničkih linija, tako da niti prijevoz ne bi trebao biti problem.

Otok Lewis

Nalazi se na sjevernom Atlantiku, barem tri sata plovidbe od Škotske, zbog čega je na sjajnom položaju za slučaj rata, ili zombi apokalipse. Morate uzeti u obzir i činjenicu da niko nije uspješno izvršio invaziju na Veliku Britaniju u posljednjih 950 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije