Nerviraju vas tupi noževi? Na ovaj način ih možete naoštriti

1
Radiosarajevo.ba
Nerviraju vas tupi noževi? Na ovaj način ih možete naoštriti
Foto: Pexels / Ilustracija / Nož i limun

Preporučuje se da noževe koje svakodnevno koristite naoštrite nakon svaka četiri mjeseca.

Noževi su neizostavan alat u kuhinji. S vremenom se oštete i otupe. Postoje noževi koji vam se još prilikom kupovine čine manje oštrima, a drugi više. Razlog tome je njihova oštrica.

Na tržištu postoje noževi europske oštrice i noževi japanske oštrice. Nož europske oštrice ima 22° ugao, a nož japanske oštrice ima ugao od 16°.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Za naoštriti noževe europskih oštrica i japanskih oštrica isti je postupak. Za oštrenje noževa potrebno je imati kamen za oštrenje, podlogu koju koristite za pranje suđa (važno je da podloga ne klizi po površini) i držač za nož sa keramičkim pločicama.

Kamen kojeg ćete koristiti za oštrenje koževa nije bilo kakav kamen. To je japanski kamen kojeg možete nabaviti pod nazivom Arkanas kamen za oštrenje. Postoje dvije vrste kamena - onaj koji ima stranu 1000K i stranu 3000K te kamen koji ima stranu 1000K i stranu 4000K.

Ovo je razlog da iz kuhinje odmah bacite plastičnu dasku za rezanje

Ovo je razlog da iz kuhinje odmah bacite plastičnu dasku za rezanje

Gledajte tako da nabavite što veći kamen za oštrenje noževa kako bi se cijela površina oštrice mogla naoštriti jer s manjim kamenjem to nije moguće. Prije brušenja potrebno je namočiti kamen na 15 minuta.

Za vrijeme brušenja noževa, kamen će se početi sušiti. Tada ga samo poprskajte vodom. Čvrsto držite rukohvat jednom rukom, a drugom rukom lagano pritišćite oštricu.

Ponovite postupak s drugom stranom noža. Ako kamen ima oznaku 3000K i 1000K, prvo brusite nož na strani kamena gdje piše 1000K, a zatim na strani kamena gdje stoji 3000K.

Ako kamen ima oznaku 4000K i 1000K, prvo brusite nož na strani kamena gdje stoji 1000K, a zatim na strani gdje stoji 4000K. Držač za nož s keramičkim pločicama koristite za gornji dio oštrice koji se ne brusi kako bi mogli pravilno držati nož te tako i pravilno naoštriti oštricu. Ako možete sami držati pravilno oštricu za vrijeme oštrenja, držač s keramičkim pločicama nije vam potreban, piše Geek

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije