Neodoljivi starinski recept za breskvice, obožavat će ih vaši ukućani

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljivi starinski recept za breskvice, obožavat će ih vaši ukućani
Foto: Coolinarika / Breskvice

Prhki sitni i suhi kolačići, kuglice bez pečenja i oblatne u prošlosti su bili obavezan desert na stolovima u nedjelju, i to ne samo za proslave i blagdane.

Pripremali su se za goste i posluživali i prije ručka i uz kafu poslije ručka, moglo bi se reći kao slatka grickalica prije svečanijih kremastih kolača, torti, pita ili štrudli.

Svi znaju za breskvice, slatke male kolačiće boje breskve koje i oblikom neodoljivo podsjećaju na ovo slatko voće. Najbolje su po starinskom receptu, predlažemo vam da ga isprobate već sada i iznenadite porodicu i goste.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Sastojci:

Za tijesto:

  • 4 jaja
  • 250 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • kašičica ekstrakta vanilije
  • limunova korica
  • prstohvat soli

Za nadjev:

  • 300 g pekmeza od kajsije
  • 100 g mljevenih oraha
  • 2 kašike ruma
  • mrvice od udubljene breskvice

Za ukrašavanje:

  • crvena i žuta boja za kolače
  • kristal šećer
Jeste li probali skandinavsku tortu sa višnjama? Svaki zalogaj se topi u ustima

Jeste li probali skandinavsku tortu sa višnjama? Svaki zalogaj se topi u ustima

Priprema:

  • Pomiješajte brašno, naribanu koricu limuna, prašak za pecivo i sol. Izmiksajte jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije, dodajte u brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite u frižideru oko sat vremena.
  • Kada ste izvadili tijesto prerežite ga na dva jednaka dijela i napravite dvije role i narežite na manje komade. Nastojte da vam kuglice budu iste veličine i ostavite razmak između svake jer će tijekom pečenja narasti.
  • Pecite ih na 180 stepeni oko 15 minuta, boja biskvita treba ostati svijetla. Još tople kolačiće pažljivo izdubite tankim nožem. Stavite mrvice u zdjelu pa dodajte sve ostale sastojke za nadjev.
  • Punite ih nadjevom, a zatim dva biskvita spojite tako da dobijete oblik breskvice. U dvije posude pomiješajte prehrambenu boju s vodom, pa breskvice umočite prvo u žutu, a zatim u crvenu boju. Malo ih procijedite pa uvaljajte u šećer, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije