Neodoljivi starinski recept za breskvice, obožavat će ih vaši ukućani
Prhki sitni i suhi kolačići, kuglice bez pečenja i oblatne u prošlosti su bili obavezan desert na stolovima u nedjelju, i to ne samo za proslave i blagdane.
Pripremali su se za goste i posluživali i prije ručka i uz kafu poslije ručka, moglo bi se reći kao slatka grickalica prije svečanijih kremastih kolača, torti, pita ili štrudli.
Svi znaju za breskvice, slatke male kolačiće boje breskve koje i oblikom neodoljivo podsjećaju na ovo slatko voće. Najbolje su po starinskom receptu, predlažemo vam da ga isprobate već sada i iznenadite porodicu i goste.
Dokument koji je definisao sudbinu BiH: Gdje je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma?
Sastojci:
Za tijesto:
- 4 jaja
- 250 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 200 g šećera u prahu
- 600 g brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- kašičica ekstrakta vanilije
- limunova korica
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 300 g pekmeza od kajsije
- 100 g mljevenih oraha
- 2 kašike ruma
- mrvice od udubljene breskvice
Za ukrašavanje:
- crvena i žuta boja za kolače
- kristal šećer
Jeste li probali skandinavsku tortu sa višnjama? Svaki zalogaj se topi u ustima
Priprema:
- Pomiješajte brašno, naribanu koricu limuna, prašak za pecivo i sol. Izmiksajte jaja sa šećerom, pa dodajte ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije, dodajte u brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite u frižideru oko sat vremena.
- Kada ste izvadili tijesto prerežite ga na dva jednaka dijela i napravite dvije role i narežite na manje komade. Nastojte da vam kuglice budu iste veličine i ostavite razmak između svake jer će tijekom pečenja narasti.
- Pecite ih na 180 stepeni oko 15 minuta, boja biskvita treba ostati svijetla. Još tople kolačiće pažljivo izdubite tankim nožem. Stavite mrvice u zdjelu pa dodajte sve ostale sastojke za nadjev.
- Punite ih nadjevom, a zatim dva biskvita spojite tako da dobijete oblik breskvice. U dvije posude pomiješajte prehrambenu boju s vodom, pa breskvice umočite prvo u žutu, a zatim u crvenu boju. Malo ih procijedite pa uvaljajte u šećer, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.