Jeste li probali skandinavsku tortu sa višnjama? Svaki zalogaj se topi u ustima
Radisarajevo.ba
Jedna od najljepših torti dolaze iz Skandinavije. Radi se o norveškoj torti s višnjama posutoj listićima badema.
Priprema nije toliko komplikovana kao kod većine torti, a svaki zalogaj topi se ustima.
Sastojci:
Za kore:
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
- 120 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 žumanjka
- 1/5 šoljice mlijeka
- 160 g brašna
- 1 kašičice praška za pecivo
Za kremu:
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 1/2 kašike soka od limuna
- 50 g listića badema
Ovo je torta oko koje se vodila pravna bitka, a danas je svi obožavaju
Za nadjev od višanja:
- 300 g krem sira
- 200 g slatkog vrhnja
- 30 g šećera
- 100 g višanja
Priprema:
- Izmiksajte šećer i omekšali maslac. Dodajte jedan po jedan žumanjak, izmiksajte, dodajte mlijeko i ponovno izmiksajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa ga prosijte i dodajte u smjesu za kore. Spojite lopaticom, pa smjesu za kolač izlijte u dva odvojena pleha obložena papirom za pečenje i poravnajte.
- U bjelanjke dodajte šećer, istucite pa dodajte limunov sok i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Na kore premažite jednake količine nadjeva. Na nadjevu kašičicom radite male valove, pa pospite listićima badema. Kore za tortu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad su se malo prohladile skinite papir za pečenje, a jednu koru prebacite u veći pleh.
- Pomiješajte krem sir i slatko vrhnje, dodajte šećer i izmiksajte. Pola količine kreme ravnomjerno rasporedite po kori, dodajte višnje, pa nanesite ostatak smjese. Prekrijte drugom korom. Poslužite nakon što se ohladi u frižideru.
Uživajte u receptu, prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)