Neizostavan element moderne kuhinje: Ovo svi moraju imati

Ako ove sezone planirate osvježiti svoju kuhinju, stručnjaci za uređenje enterijera preporučuju povratak jednog jednostavnog, ali elegantnog kuhinjskog dodatka – drvenih dasaka za rezanje. Osim što su funkcionalne, drvene daske se sve češće koriste i kao dekorativni elementi u modernim i rustikalnim kuhinjama širom svijeta.
Prema riječima dizajnerke Meridith Baer, vintage drvene daske su trenutno izuzetno popularne. "Uvijek me privuku daske koje imaju vidljive tragove korištenja. Bilo da su naslonjene na kuhinjski pult ili složene na otvorenim policama, dodaju teksturu i dubinu prostoru", kazala je za Good Housekeeping.
Osim estetskih prednosti, drvene daske se ističu i po kvaliteti. Prema portalu Serious Eats, drvo je idealan materijal za rezanje hrane jer je izdržljivo, nježno prema noževima, glatko ali ne klizavo, te dovoljno čvrsto da apsorbuje udarce prilikom sječenja. Preporučuju se daske od javora ili oraha, jer te vrste drveta najbolje čuvaju oštrinu noževa.

UŽIVO | Rat na Bliskom istoku: Nesuglasje u Pentagonu: Da li je nuklearni program Irana uništen?
Zabrinutost oko higijene drvenih dasaka često je prisutna, ali istraživanja pokazuju da su jednako sigurne, pa čak i sigurnije od plastičnih. Prema riječima Deana O. Clivera, bivšeg istraživača prehrane sa UC Davisa, bakterije koje se nađu na drvetu brzo nestaju s površine i ne predstavljaju značajnu opasnost osim ako se drvo ne ošteti duboko.
Dodatna prednost je dugotrajnost – drvene daske mogu trajati godinama, a ogrebotine se lako mogu ukloniti blagim brušenjem. Sve to čini drvenu dasku ne samo praktičnim alatom, već i elegantnim dodatkom svakoj kuhinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.