Šta uraditi ako vas ubode pčela ili osa?

Radiosarajevo.ba
Šta uraditi ako vas ubode pčela ili osa?

S dolaskom toplijih dana, "probudili" su se i brojni insekti, uključujući i one čijeg se uboda najviše plašimo.

Šta napraviti kada vas ipak ubodu?

Kada vas ubode pčela, ona za sobom ostavlja žalac koji je povezan s otrovnom vrećicom. Zato pokušajte što brže ukloniti žalac isisavanjem, rubom kreditne kartice, noktom i sl.

Ose ne ostavljaju žalac nakon uboda, što znači da vas ista osa može ubosti nekoliko puta.

Dobro operite područje uboda vodom i sapunom, i to nekoliko puta na dan tako dugo dok oteklina ne splasne. Ako imate nešto jaču, ali ne i zabrinjavajuću reakciju na ubod, na oteklinu možete staviti hladan oblog od leda ili pak oblog od alkoholnog octa, a ako je samo bol jaka, a nema druge alergijske reakcije, možete uzeti laganu tabletu protiv bolova.

Kako biste smanjili svrbež, napravite smjesu tako da smrvite dva aspirina, dodate nekoliko kapi vode da možete napraviti pastu i namažite (pasta nije preporučljiva za djecu mlađu od 14 godina), savjetuje Healthyandnaturallife.

Kožu možete trljati crvenim lukom ili češnjakom jer također sadrže enzime koji imaju protuupalno djelovanje. Možete si pomoći i šećerom. Prst namočite u vodu, a zatim u šećer, te ga stavite na mjesto uboda.

Može vam pomoći i ulje čajevca, lavande, krema od nevena...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije