Ne možete zaspati? Ovaj sok je sve što vam večeras treba

1
Radiosarajevo.ba
Ne možete zaspati? Ovaj sok je sve što vam večeras treba
Pixabay / Ilustracija/Voćni sokovi

Ako ste od onih koji muku muče sa snom ili nikako ne možete zaspati, sigurno ste isprobali sve što su vam savjetovali da probate – ali ništa nije dalo rezultate.

Možda ste prozračili sobu, uzeli suplement i ugasili sva svjetla, ali vam nije pomoglo. Ako više ne znate što napraviti, možda imamo rješenje za vas. 

ZAŠTO PITI TRPKI SOK OD VIŠNJE? 
Možda ste čuli kako će sok od višnje ubrzati oporavak nakon fizičke aktivnosti, smanjiti šanse za upalnim procesima i dati imunitetu malo vjetra u leđa. No možda niste znali kako će vam pomoći i da bolje spavate.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Sok od višanja bez kuhanja: Recept za neodoljivo osvježenje u ljetnim danima

Sok od višanja bez kuhanja: Recept za neodoljivo osvježenje u ljetnim danima

Prema pisanju stranice Cheribundi, a što je potvrđeno od znanosti, sok od višnje će vam dati goriva za sve dnevne obaveze.

Kako pišu, to su potvrdili i šampioni! I to je provjerena informacija jer je ovaj napitak savjetovan sportašima od strane sportskih nutricionista i dijetetičara, a čini se da ga i veliki broj koristi radi oporavka, sprečavanja upala i boljeg sna. 

Sportska nutricionistica Jessica Isac dodaje:

"Prirodni sok od višnje je prirodni izvor melatonina koji može poboljšati kvalitetu sna ali i utjecati na to koliko će san trajati. Studije pokazuju kako će se dobrobiti pokazati kada se sok od višnje konzumira 30 minuta nakon šetnje ili 30 minuta prije večernjeg jela, a u trajanju od 7 dana".

Jedna je studija, provedena 2012. pokazala dobrobiti soka od višnje za kvalitetu sna, a rezultati su objavljeni u časopisu European Journal of Nutrition. 

Istraživači Sveučilišta Northumbria tom su prilikom analizirali kvalitetu sna 20 ispitanika, od kojih je jedna skupina dva puta dnevno dobila pola litre razrijeđenog soka od višnje (prvi napitak nakon buđenja, a drugi prije spavanja).

Osobe koje su pile sok od višnje bolje su spavale, prema njihovom subjektivnom dojmu, a spavale su 39 minuta duže nego ispitanici koji su popili neki drugi sok. Također su provele šest posto više vremena u krevetu spavajući usporedno s drugim ispitanicima koji su dulje bili budni i trudili se zaspati. Britanski stručnjaci smatraju kako je za uspavljujući učinak soka od višnje odgovoran melatonin, jedan od hormona sna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije