Ne bacajte koru od lubenice: Ima mnoštvo zdravstvenih i drugih koristi
Lubenica je kraljica ljeta, osvježavajuće i sočno, mogima omiljeno voće - koje je ustvari povrće.
No, ovom prilikom nećemo ulaziti u višegodišnje debate o razlikovanju voća i povrća, nego ćemo se pozabaviti zanimljivim načinima kako iskoristiti koru lubenice.
Jeste li znali da se kora lubenice koristila još od antičkog doma, ali je s vremenom, u konzumerskom društvu, pala u zaborav?
Konobarice pronašle 400.000 eura, pa uradile neočekivano: "Ovo nam je najveća nagrada"
Ipak, s porastom svijesti o održivosti i nastojanju da se što više otpada iskoristi u druge svrhe, počela je ponovno uživati svoju staru slavu. Znači, umjesto da je bacite u biootpad pročitajte za što sve može koristiti kora lubenice!
Kora lubenice bogata je hranjivim tvarima poput magnezija i kalija, vlaknima i prirodnim aminokiselinama, što znači da pomaže u kontroli holesterola, u usporavanju apsorpcije šećera u crijevima, u snižavanju krvnog pritiska kod odraslih osoba s hipertenzijom...
Osvježenje za ljetne dane: Kokteli sa lubenicom će vas oduševiti
Bijeli i zeleni dijelovi lubenice mogu se koristiti za smoothie, mogu se nasjeckati i u salate, od njih se može pripremiti džem... Kora lubenice prepuna je i dobrobiti za kožu. Nakon što ju nasjeckajte i usitnite u blenderu, smjesu možete koristiti poput kreme za hranjenje kože, uklanjanje viška ulja s površine kože, ublažavanje crvenila na koži ili bolova kod opekotina od sunca.
Također, kora lubenice može se koristiti i kao prirodni kompost za gnojenje biljaka, kao hrana za domaće životinje poput zečeva, svinja ili kokoši.
Naravno, u svakom navedenom slučaju poželjno je koristiti organski uzgojenu lubenicu, ne tretiranu herbicidima ili pesticidima, piše Jutarnjii.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.