Ne bacajte koru od banane, a evo i zašto
Ovo tropsko voće sa svojim ukusnim plodom je izvor vlakana, vitamina, minerala i rijetko ko ga ne voli.
Međutim, jedan njegov dio uvijek ostaje neiskorišten - kora. Za one odvažnije, koji se ne plaše probati drugačije okuse, Eat This donosi savjete pomoću kojih možete iskoristiti i koru banane.
Naribajte malo u smoothije: Smoothiji su jedan od najvećih hitova u zadnjih par godina. Brzi su, jednostavni, ukusni i dijetalni. Dodavanje bananine kore u smoothi neće pokvariti okus, a dodat će vlakna, kalij i čitavu abecedu vitamina.
Iskoristite je da meso ostane sočnije: Kada roštiljate, često se može desiti da vam meso bude suho. Kako biste to spriječili, natopite meso korom zrelih banana. Na našim područjima ovo vam se može činiti čudnim, ali u nekim dijelovima Azije ovo je jedini način za pripremu roštilja.
Napravite čaj: Možda uživate u tradicionalnim vrstama čajeva, ali vrijeme je da probate nešto novo. Čaj od bananine kore možete napraviti za deset minuta, a pomaže i pri najgoroj nesanici. Potrebno je samo da postavite kore od banane u dno šerpe i prekrijete vodom. Nakon što voda prokuha, ostavite kore da se kuhaju deset minuta. Iscijedite i uživajte u čaju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.