Naučnici upozoravaju: Slabljenje vida povezano s kognitivnim padom

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici upozoravaju: Slabljenje vida povezano s kognitivnim padom
Foto: Pexels / Ilustracija

Pogoršanje vida moglo bi biti znak kognitivnog pada, tvrde američki doktori i naučnici, koji kažu da bi ovo otkriće moglo pomoći da se ranije otkriju stanja poput Alzheimerove bolesti.

Tim naučnila na čelu s Joshuom R. Ehrlichom sa Sveučilišta u Michiganu otkrio je da je "objektivno izmjereno oštećenje vida povezano s većom učestalošću demencije".

"No budući da se smatra kako se većina takvih oštećenja može spriječiti, napori u cilju davanju prioriteta zdravom vidu mogli bi zauzvrat biti važni za optimizaciju kognitivnih funkcija, rekli su doktori nakon što su pregledali podatke o gotovo 4000 ljudi u dobi od 71 godine i više iz Nacionalne studije trendova zdravlja i starenja (NHATS) u SAD-u iz 2021.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

"Većina oštećenja vida kod starijih osoba može se spriječiti ili se jednostavno još nije riješila intervencijama poput naočala ili operacije katarakte, rekao je tim u svojoj procjeni podataka koju je objavila Američka medicinska udruga i za koju vjeruje da je prva takve vrste provedena u 15 godina.

Naučnici tvrde da "operacija katarakte smanjuje rizik od demencije", dodajući da "optimizacija vida može spriječiti do 100 hiljada prevladavajućih slučajeva demencije u SAD-u, piše HRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije