Naučnici tvrde: Osobe izložene zagađenom zraku su sklonije srčanom udaru

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Osobe izložene zagađenom zraku su sklonije srčanom udaru
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zagađen zrak u Sarajevu

Zagađenje zraka može oštetiti reproduktivne hormone kod žena - ali priroda može pomoći.

Zagađenje zraka očito prijeti kardiorespiratornom zdravlju, ali njegov utjecaj na hormone nije sasvim jasan. Ova studija iz Anhuia, Kina, pratila je kako određeni zagađivači (čestice u zraku i sumpor dioksid) utječu na reproduktivne hormone žena koje prolaze kroz postupke liječenja neplodnosti.

Istraživači su otkrili da žene koje žive u području s većom razinom zagađenja zraka imaju niže razine estradiola i progesterona - hormona koji su ključni za podršku trudnoći. Interesantno je da je pristup zelenom prostoru činio da se ublaže neki od negativnih efekata.

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Društvo novinara BiH poziva na solidarnost: "Samo tako možemo prestati biti taoci politike"

Posjećivanje "plavih prostora" (more, rijeka, jezero...) može poboljšati vaše mentalno zdravlje tokom vremena. U većini istraživanja o koristima prirode za zdravlje, prikupljanje podataka događa se u kratkom vremenskom periodu. Ovo jedinstveno dugoročno istraživanje prikupljalo je podatke o 2.699 odraslih osoba u Nizozemskoj više puta između 2010. i 2016. godine.

Otkriveno je da su tokom šest godina oni koji su provodili više vremena u "plavim prostorima" (pokraj obale, na jezerima, itd.) prijavili značajna poboljšanja mentalnog zdravlja - čak više nego oni koji su češće posjećivali zelene prostore poput parkova.

Sezona je ambrozije: Savjeti nadležnih za ublažavanje simptoma alergije

Sezona je ambrozije: Savjeti nadležnih za ublažavanje simptoma alergije

"Sivi prostori", s druge strane, mogu oštetiti razvoj mozga. I dok se čini da plavi i zeleni prostor poboljšava raspoloženje i zdravlje mozga, "sivi prostor" - izgrađene površine poput betona, ulica ili krovova - možda ga oštećuju. Novo istraživanje na djeci (prosječne dobi od 10 godina) otkrilo je da su djeca koja su okružena više sivim prostorom imala povećanu povezanost lijevog amigdalnog dijela mozga.

To nije pozitivna stvar, jer istraživači napominju da povećana povezanost u ovom području može povećati rizik od poremećaja emocionalne regulacije. To ističe važnost dopuštanja djeci da istražuju prirodu kad god je to moguće.

Ovi ekološki utjecaji povećavaju rizik od srčanog udara. Istraživanje na gotovo 2 miliona odraslih osoba starijih od 50 godina u Danskoj otkrilo je da su oni izloženi tri faktora - zagađenje, buka prometa i izgrađeno okruženje/nedostatak zelenih površina - bili skloniji srčanim udarima tokom petogodišnjeg istraživanja. Zagađenje zraka najviše je bilo povezano s rizikom od srčanog udara, ali sva tri faktora činila su se rizičnima i samostalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije