Napravite slane lokume po ovom sjajnom receptu: Zamirisat će cijela kuća
Danas obradujte svoje ukućane ukusnim slanim lokumima, koje možete poslužiti uz sir, salamu, sudžuku ili suho meso.
Prave se brzo i jednostavno, a istinski ćete se počastiti. Tajna je u tome što za 15-20 minuta možete pripremiti hrpu lokuma i nahraniti vojsku gladnih ukućana.
U nastavku pročitajte recept za slane lokume.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Sastojci
- 600-700 g brašna
- 150 ml vrhnja
- 200 ml jogurta
- sol
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- mlijeka po potrebi
- ulje za prženje
Priprema
U 600-700 g brašna staviti 150 ml vrhnja ili pavlake, 200 ml jogurta, 2 jaja, sol, 1 prašak za pecivo, i mlijeka da zamijesimo mekano tijesto kao za pitu.
Zatim tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i razvaljati 0, 5 cm debljine, te izrezati na romboide i pržiti na srednje jakoj vatri u tavi s malo više ulja.
Kad se lokumi napušu i porumene, treba ih okrenuti i pržiti i s druge strane. Lokumi se jako brzo prže i treba malo spretnosti pri okretanju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.