Napolitanke s kremom od badema: Domaća verzija slavnog slatkiša koji se topi u ustima
Teško da postoji neko ko ne voli napolitanke, a još kad je riječ o domaćim vaflima s domaćom kremom...
Iako se krema često priprema od lješnjaka, u ovoj verziji s bademima okus je fenomenalan.
Imamo odličan recept, a sama priprema je vrlo jednostavna.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Karamela s bademima između slojeva hrskavih oblatni zvuči fantastično. Ova se slastica priprema brzo i jednostavno, ne zahtijeva velik broj namirnica, a donosi neodoljive slatke okuse. Jedan je od omiljenih kolača koji se ne moraju peći, a umjesto badema se mogu koristiti i drugi orašasti plodovi poput lješnjaka i oraha.
Za pripremu ovog prefinog deserta je potrebno oko 30 minuta, a sama priprema je doista ne zahtijeva mnogo truda, piše 24sata.
Sastojci:
- 200 g oblatne
- 140 g maslac, neslani
- 140 g šećer, u prahu
- 3 kom žumanjak
- pola vrećice vanilin šećera
- 2 kašikice tamnog ruma
- 120 g badema, oljušteni suhi
- 200 g tamna čokolada
- bademi, mljeveni
Priprema:
- Pjenasto umutite mikserom šećer u prahu, maslac i žumanjke.
- Kratko promiješajte sve na laganoj vatri.
- Mankite s vatre pa dodajte u vruću smjesu naribanu čokoladu, vanilin šećer, rum i mljevene bademe.
- Sve dobro izmiješajte. Nadjevom premažite oblatne, a zadnju namažite kremom te pospite sjeckanim bademima.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.