Napravite krem čorbu od tikve
Ova čorba je prefinjenog ukusa i veoma je zdrava. Tikva je prava kraljica jeseni, i to s pravom: njene nutritivne vrijednosti nude nešto za svakoga.
Jedino kalorijama siromašna (26 kcal u 100 grama), tikva je bogata vitaminima C, E i K, kao i vitaminima B grupe: B1, B2, B6, karotenom, niacinom, folnom kiselinom i mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem željezom.
Tikva sadrži i velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam: djeluje kao sredstvo protiv zatvora i olakšava tegobe kod zapaljenja debelog crijeva. Pospješuje i olakšava izbacivanje mokraće pa se preporučuje kod šećerne bolesti i bolesti srca koje su praćene oticanjem.
Blagotvorno djeluje na bubrege, srce i krvne sudove i zbog toga je odličan izbor za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, hepatitisom, smetnjama u radu srca. Osim svega nabrojanog, konzumiranje tikve smanjuje i holesterol u krvi.
Za čorbu od tikve potrebno je:
500 gr očišćene tikve, 2 lista lovora, oko 700 ml pilećeg bujona (može i pileća kocka), pola kašičice curry praha, 50 ml pavlake, maslinovo ulje, malo sjeckanog peršuna, sol i biber.
Priprema:
Isjeckati očišćenu tikvu na kockice i pripremiti bujon. U loncu na maslinovom ulju propržiti tikvu 2-3 minute, dodati lovorov list, preliti pilećim bujonom i kad proključa kuhati oko 20 minuta, možda malo manje ili malo više što zavisi od tikve, ali je bitno da bude potpuno mekana.
Kada je tikva kuhana izvaditi lovorov list i čorbu izmiksati blenderom, vratiti na vatru, dodati ½ kašičice curryja, biber i so, ako je potrebno. Ako želite da je supa rjeđa možete dodati još vode. Na kraju dodati oko 50 ml. slatke pavlake i sjeckani peršun, promiješati i skloniti s vatre.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.