Napravite krem čorbu od tikve

Radiosarajevo.ba
Napravite krem čorbu od tikve
Tikvu možemo pripremati na mnogo načina, no onaj koji će se zasigurno svima svidjeti je čorba od tikve.

Ova čorba je prefinjenog ukusa i veoma je zdrava. Tikva je prava kraljica jeseni, i to s pravom: njene nutritivne vrijednosti nude nešto za svakoga.

Jedino kalorijama siromašna (26 kcal u 100 grama), tikva je bogata vitaminima C, E i K, kao i vitaminima B grupe: B1, B2, B6, karotenom, niacinom, folnom kiselinom i mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem željezom.

Tikva sadrži i velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam: djeluje kao sredstvo protiv zatvora i olakšava tegobe kod zapaljenja debelog crijeva. Pospješuje i olakšava izbacivanje mokraće pa se preporučuje kod šećerne bolesti i bolesti srca koje su praćene oticanjem.

Blagotvorno djeluje na bubrege, srce i krvne sudove i zbog toga je odličan izbor za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, hepatitisom, smetnjama u radu srca. Osim svega nabrojanog, konzumiranje tikve smanjuje i holesterol u krvi.

Za čorbu od tikve potrebno je:

500 gr očišćene tikve, 2 lista lovora, oko 700 ml pilećeg bujona (može i pileća kocka), pola kašičice curry praha, 50 ml pavlake, maslinovo ulje, malo sjeckanog peršuna, sol i biber.

Priprema:

Isjeckati očišćenu tikvu na kockice i pripremiti bujon. U loncu na maslinovom ulju propržiti tikvu 2-3 minute, dodati lovorov list, preliti pilećim bujonom i kad proključa kuhati oko 20 minuta, možda malo manje ili malo više što zavisi od tikve, ali je bitno da bude potpuno mekana.

Kada je tikva kuhana izvaditi lovorov list i čorbu izmiksati blenderom, vratiti na vatru, dodati ½ kašičice curryja, biber i so, ako je potrebno. Ako želite da je supa rjeđa možete dodati još vode. Na kraju dodati oko 50 ml. slatke pavlake i sjeckani peršun, promiješati i skloniti s vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije