Namirnice koje prirodno snižavaju pritisak i pospješuju zdravlje srca
Pravilnom prehranom moguće je uravnotežiti krvni pritisak i umanjiti opasnost od prerane smrti, s obzirom na to da određene namirnice prirodno snižavaju pritisak i pospješuju kardiovaskularno zdravlje.
1. Zobene pahuljice
Odjednom pahuljice za doručak ne zvuče kao klišej. Zobene pahuljice iznimno su bogate magnezijem, važnim nutrijentom na temelju kojeg je osmišljena i najpopularnija dijeta Dash, poznata po tome što, osim na gubitak kilograma, naglasak stavlja na zdravlje srca i krvožilnog sistema.
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Family Practice otkrilo je da se konzumacijom zobene kaše znatno smanjuje sistolički i dijastolički pritisak kod osoba koje boluju od hipertenzije. Betaglukan, primarno vlakno koje se nalazi u zobi, igra važnu ulogu u zdravlju srca te prirodno snižava holesterol.
Ako niste pobornik klasične zobene kaše s jogurtom, zob možete skuhati na mlijeku uz dodatak meda te cimeta i kakaa, koji su jaki saveznici u očuvanju vitke linije. Zob možete dodati i u voćni smoothie ili ga usitniti u brašno i od njega napraviti zdrave palačinke, dok za ručak zobeno brašno možete iskoristiti za pripremu slasnih polpeta s povrćem. Izbora je mnogo, a potrebno je samo malo mašte.
2. Pistacio
Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition potvrdilo je da pistacio ima najbolje pokazatelje kada je riječ o snižavanju krvnog pritiska.
Redovnom konzumacijom orašastih plodova možete održavati svoj krvni pritisak u granicama normale, što su potvrdila i brojna istraživanja koja su se tokom godina bavila ovim medicinskim problemom. Opće je poznato kako orašasti plodovi sadrže 63 posto zdravih masti koje čuvaju srce, a pistacio je izdvojen kao vjerovatno najjači saveznik u borbi protiv povišenog krvnog pritiska.
Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition potvrdilo je da pistacio ima najbolje pokazatelje kada je riječ o snižavanju krvnog pritiska. Za to je zaslužno nekoliko nutrijenata koji se mogu pronaći u njemu – magnezij, kalij i vlakna. Pistacio koji ima više kalija od banane sadrži i moćne antioksidante – polifenole i karotenoide.
Ubacite pistacio u salatu, jogurt, tacose ili njima zamijenite nezdrave grickalice za vrijeme gledanja televizije. Pazite da ne pretjerate, jer ipak je riječ o kaloričnoj namirnici.
3. Crno vino
Istraživanja su pokazala da crno vino, ukoliko se konzumira u umjerenim količinama, povećava razinu 'dobrog' holesterola (HDL), a smanjuje razinu "lošeg" holesterola (LDL) u krvi.
Crno grožđe poznato je po tome što obiluje antioksidantima, tačnije fitonutrijentima koji se nazivaju polifenoli. Upravo zbog polifenola vino je uvršteno u prehrambeni proizvod antiviralnog i baktericidnog djelovanja. Polifenoli se u tijelu vežu za slobodne radikale i smanjuju naslage na krvnim žilama, čime se sprečava rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Citrin ili vitamin C2 djeluje pozitivno na pruživost krvnih žila, a proantocijanidoli i u proteklih desetak godina determinirani resveratrol uspješno štite od ateroskleroze, regulirajući razinu lipida u krvi. Resveratrol sprečava pojavu tromboze, odnosno grušanje krvi unutar krvne žile, potiče cirkulaciju i poboljšava rad srčanog mišića.
U svoju dnevnu rutinu uključite konzumaciju crnog vina. Svaki dan uz ručak popijte jedan do dva decilitra crnog vina i vaša će se krvna slika ubrzo popraviti.
4. Narandže
Hesperidin koji se nalazi u naranči može pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i normalnom funkcioniranju krvnih žila.
Ima li boljeg jutarnjeg stimulansa za organizam od svježe iscijeđenog narandžinog soka? Narandže predstavljaju bogat izvor kalija, važnog minerala u spomenutoj dijeti Dash. Zapravo, narandže su jedne od najvećih izvora kalija koji je dostupan tokom cijele godine.
Hesperidin, flavonoid povezan s redukcijom krvnog pritiska i kardiovaskularnim rizikom, prirodno se nalazi u narandži, a samim time i cijeđenom soku. Najnovije istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da hesperidin može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska i normalnom funkcioniranju krvnih žila kod osoba s prekomjernom težinom ukoliko svakodnevno konzumiraju svježe iscijeđen sok narandže.
5. Cvekla
Cvekla obiluje magnezijem i kalijem te nitratima, za koje su studije pokazale da imaju snažan utjecaj na snižavanje krvnog pritiska.
Ništa ne može pobijediti cveklu kada je zdravlje krvi u pitanju! Ovo korjenasto povrće sadrži dva ključna minerala za borbu protiv hipertenzije – magnezij i kalij - te je bogato nitratima, za koje su studije pokazale da imaju snažan utjecaj na snižavanje krvnog pritiska. Istraživanje objavljeno u časopisu Hypertension pretpostavlja kako prirodna pretvorba nitrata u nitrite, koja se u tijelu događa tokom apsorpcije, pozitivno utječe na krvni pritisak.
Za doručak ili međuobrok svježu cveklu možete iscijediti u sokovniku i pomiješati s narandžinim sokom, dok je za ručak i večeru možete poslužiti pečenu ili kuhanu na pari kao prilog uz meso.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.