Namirnice koje mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca, jedan vitamin posebno opasan

1
Radiosarajevo.ba
Namirnice koje mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca, jedan vitamin posebno opasan
Foto: Slobodna Dalmacija / Ilustracija / Limun

Kamenac ili kamen u bubregu je tvrda masa minerala i soli koja izaziva jaku bol uprkos tome što je uglavnom jako malih promjera.

Smatra se da previše slane hrane, mesa i drugih životinjskih proteina može dovesti do nastanka kamena u bubregu. Uopšten savjet je ograničiti unos govedine, svinjetine, jaja, sira i ribe, jer oni mogu povećati rizik za većinu vrsta bubrežnih kamenaca.

Ne zaboravite piti puno vode jer ona pomaže da se razrijedi otpad u urinu i tako otežava stvaranje kamenca.

Akcija "Piramida": Pretresi se vrše na više lokacija u BiH - uhapšeno nekoliko osoba

Akcija "Piramida": Pretresi se vrše na više lokacija u BiH - uhapšeno nekoliko osoba

Postoje i neke druge namirnice koje pogoduju nastanku određenih vrsta kamenaca, piše slobodnadalmacija.hr.

Oksalatni kamenci

Sedam jako dobrih razloga da jedete više zobenih pahuljica

Sedam jako dobrih razloga da jedete više zobenih pahuljica

Ovo je najčešći kamen koji se nalazi u bubregu. Nastaje kada se kalcij u mokraći spoji s oksalatom, kemikalijom koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama. Teško ih je u potpunosti izbjeći, ali neke namirnice sadrže značajne količine oksalata pa je preporučena manja konzumacija istih.

Pokušajte ograničiti špinat, rabarbaru, bademe i indijske oraščiće, pečeni krompir s ljuskom, prženi krompir u ulju, cveklu, kakao, bamiju, maline, batat i zaslađivač steviju.

Također, ako ove namirnice jedete zajedno s hranom bogatom kalcijem ili uz obrok pijete mlijeko, to može pomoći da tijelo ne iskoristi oksalate za stvaranje bubrežnog kamenca.

Povrće
Foto: Slobodna Dalmacija: Povrće

Konzumiranje mlijeka ne uzrokuje bubrežne kamence. Izbjegavajte sol. Ako jedete puno soli (odnosno natrija, koji je sastojak soli), povećat ćete količinu kalcija u urinu. Kada završite s jelom, sav višak oksalata "lijepi" se za kalcij u bubrezima, što može dovesti do stvaranja kamenaca.

Ograničite konzerviranu hranu, prerađeno meso, brzu hranu i začine. Također pripazite na vitamin C - ne uzimajte ga više od 500 mg dnevno. Previše ovog vitamina može potaknuti tijelo na stvaranje oksalata.

Fosfatni kamenci

Jaja
Foto: Slobodna Dalmacija: Jaja

Nastaju kada se kalcij u urinu spoji s mineralom fosforom. U ovom slučaju ne morate se brinuti o oksalatima, ali pripazite na hranu bogatu životinjskim proteinima (meso, jaja, sir, mlijeko, riba i morski plodovi), kao i na hranu koja urin čini alkalnijim kao što su svježi voćni sokovi (osim naranče, brusnice i nektarine), sokovi od povrća. Izbjegavajte i prerađenu hranu (brza hrana, kola, zamrznuta hrana i meso).Kuhinjsku sol, odnosno natrij, svedite na maksimalno malu kašiku dnevno.

Uratni kamenci

Nastaju ako je mokraća previše kisela. Ovo kamenje sadrži mokraćnu kiselinu, supstancu koju tijelo proizvodi dok razgrađuje kemikalije u hrani. Za razliku od kamenaca građenih od kalcijeva oksalata i kalcij-fosfatnih, natrij ovdje nije poseban problem.

Limunada
Foto: Slobodna Dalmacija: Limunada

Ono što potiče stvaranje više mokraćne kiseline su životinjske bjelančevine iz crvenog mesa, peradi, jaja i školjki. Osim što potiču tijelo da proizvodi više mokraćne kiseline, ujedno mogu smanjiti citrate, tvari koje pomažu u sprečavanju nastanka bubrežnih kamenaca. Stoga se savjetuje jesti manje životinjskih proteina, a više biljnih proteina iz graha, graška, leće, tofua i orašastih plodova.

Dobro je znati da pića poput limunade i voćnih sokova prirodno sadrže citrate, ali suzdržite se od jako zaslađenih pića, a posebno od visokofruktoznog kukuruznog sirupa. Mogu dovesti do stvaranja kamenja, kao i alkohol, koji povisuje razinu mokraćne kiseline.

Cistinski kamenci

Pomfrit
Foto: Twitter : Pomfrit

Cistinski kamenci nastaju uslijed rijetkog nasljednog poremećaja cistinurije, koji karakterizira povećano izlučivanje aminokiseline cistina u urin i stvaranje cistinskog kamenca. Obično je veći od drugih vrsta i ako ste imali jedan, vjerojatnije je da ćete imati i drugi. Nastojte piti više vode kako biste smanjili mokraćnu kiselinu, jer cistinski kamenci lakše rastu u kiseloj mokraći. Obuzdajte glad za mesom i jedite više voća i povrća te smanjite natrij (pomfrit, konzervirane supe, pakovano meso i druga slana hrana)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije