Namirnica koja pomaže u mršavljenju i smanjuje holesterol: Evo kako je priprema Jennifer Aniston
Ako do sada niste čuli za bulgur, možda će vam se učiniti kao egzotična namirnica. Međutim, bulgur je zapravo cjelovita žitarica koja se konzumira već tisućama godina i iznimno je zdrava.
Riječ je o napola skuhanoj, sušeno zdrobljenoj pšenici koja je sastavni dio mnogih tradicionalnih istočnjačkih kuhinja. Bulgur se može koristiti kao prilog mesu ili ribi, kao sastojak salata, a može se poslužiti i kao samostalan obrok.
Zdravstvene prednosti bulgura
Kao i sve cjelovite žitarice, bulgur je bogat prehrambenim vlaknima, što poboljšava probavu, pomaže kod zatvora, pozitivno utječe na zdravlje crijeva te smanjuje kolesterol i regulira šećer u krvi. Uz to, pun je vitamina i minerala, a sadrži vrlo malo masnoća i niskokaloričan je, što ga čini idealnim izborom za one koji žele izgubiti kilograme.
Vlada Federacije odobrila 200 miliona KM pomoći kantonima: Evo je dobio najviše novca
Naime, 100 grama bulgura sadrži 342 kalorije, od čega je 76 posto ugljikohidrata, 12,3 posto proteina i samo 1,3 posto masti. Često se koristi kao zamjena za rižu, a jedna šolja bulgura pokriva gotovo 30 posto dnevne potrebe za vlaknima, što pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i duže drži sitima.
Bulgur se lako uvrštava u jelovnik jer se može pripremati na razne načine, a vrijeme kuhanja, ovisno o vrsti, traje između 5 i 20 minuta. Možete ga dodavati u salate, puniti njime povrće ili koristiti u pripremi sarme i punjenih paprika.
Popularna salata s bulgurom
Među poznatim ljubiteljima bulgura je i glumica Jennifer Aniston, koja je svakodnevno donosila svoju omiljenu salatu s bulgurom na snimanje serije Prijatelji. Ovaj ukusan i zdrav recept može postati novi favorit u vašoj kuhinji.
U nastavku vam donosimo recept.
Sastojci
- 1 šolja bulgura
- 2 narezana krastavca
- 1 konzerva graha (isprati i posušiti)
- 1 crveni luk (sitno narezan)
- 2 čajne kašike peršina
- 1 čajna kašika svježe mente
- pola šolje feta sira i
- pola šolje oljuštenih pistacija
Priprema
Dvije šolje vode pustiti da zavriju. Nakon što voda zavrije, dodati bulgur i smanjiti vatru. Posudu pokriti i pustiti da se bulgur kuha 20-ak minuta ili dok ne ponestane vode. Promiješati svakih pet minuta.
Nakon što je skuhan, bulgur ostaviti da se hladi 20 minuta na sobnoj temperaturi. U velikoj zdjeli pomiješati krastavce, grah, pistacije, luk, peršin, mentu i sir te dodati bulgur. Sve sastojke dobro promiješati. Poslužiti odmah, a ostatak spremiti u frižider.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.