Namirnica koja pomaže u mršavljenju i smanjuje holesterol: Evo kako je priprema Jennifer Aniston

0
Radiosarajevo.ba
Namirnica koja pomaže u mršavljenju i smanjuje holesterol: Evo kako je priprema Jennifer Aniston
Foto: Pexels / Bulgur salata

Ako do sada niste čuli za bulgur, možda će vam se učiniti kao egzotična namirnica. Međutim, bulgur je zapravo cjelovita žitarica koja se konzumira već tisućama godina i iznimno je zdrava.

Riječ je o napola skuhanoj, sušeno zdrobljenoj pšenici koja je sastavni dio mnogih tradicionalnih istočnjačkih kuhinja. Bulgur se može koristiti kao prilog mesu ili ribi, kao sastojak salata, a može se poslužiti i kao samostalan obrok.

Zdravstvene prednosti bulgura

Kao i sve cjelovite žitarice, bulgur je bogat prehrambenim vlaknima, što poboljšava probavu, pomaže kod zatvora, pozitivno utječe na zdravlje crijeva te smanjuje kolesterol i regulira šećer u krvi. Uz to, pun je vitamina i minerala, a sadrži vrlo malo masnoća i niskokaloričan je, što ga čini idealnim izborom za one koji žele izgubiti kilograme.

Vlada Federacije odobrila 200 miliona KM pomoći kantonima: Evo je dobio najviše novca

Vlada Federacije odobrila 200 miliona KM pomoći kantonima: Evo je dobio najviše novca

Naime, 100 grama bulgura sadrži 342 kalorije, od čega je 76 posto ugljikohidrata, 12,3 posto proteina i samo 1,3 posto masti. Često se koristi kao zamjena za rižu, a jedna šolja bulgura pokriva gotovo 30 posto dnevne potrebe za vlaknima, što pomaže u stabilizaciji razine šećera u krvi i duže drži sitima.

Bulgur se lako uvrštava u jelovnik jer se može pripremati na razne načine, a vrijeme kuhanja, ovisno o vrsti, traje između 5 i 20 minuta. Možete ga dodavati u salate, puniti njime povrće ili koristiti u pripremi sarme i punjenih paprika.

Popularna salata s bulgurom

Među poznatim ljubiteljima bulgura je i glumica Jennifer Aniston, koja je svakodnevno donosila svoju omiljenu salatu s bulgurom na snimanje serije Prijatelji. Ovaj ukusan i zdrav recept može postati novi favorit u vašoj kuhinji.

U nastavku vam donosimo recept.

Sastojci

  • 1 šolja bulgura
  • 2 narezana krastavca
  • 1 konzerva graha (isprati i posušiti)
  • 1 crveni luk (sitno narezan)
  • 2 čajne kašike peršina
  • 1 čajna kašika svježe mente
  • pola šolje feta sira i
  • pola šolje oljuštenih pistacija

Priprema

Dvije šolje vode pustiti da zavriju. Nakon što voda zavrije, dodati bulgur i smanjiti vatru. Posudu pokriti i pustiti da se bulgur kuha 20-ak minuta ili dok ne ponestane vode. Promiješati svakih pet minuta.
 
Nakon što je skuhan, bulgur ostaviti da se hladi 20 minuta na sobnoj temperaturi. U velikoj zdjeli pomiješati krastavce, grah, pistacije, luk, peršin, mentu i sir te dodati bulgur. Sve sastojke dobro promiješati. Poslužiti odmah, a ostatak spremiti u frižider.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije