Nakon ovoga više nećete spavati sa mokrom kosom: Doktori otkrili zašto

0
Radiosarajevo.ba
Nakon ovoga više nećete spavati sa mokrom kosom: Doktori otkrili zašto
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako imate naviku odlaska na spavanje s mokrom kosom, prema savjetima stručnjaka, trebali biste to promijeniti.

Naime, kada legnete u krevet s mokrom kosom, stvara se vrlo vlažno, čak pomalo sparno okruženje koje je loše za vlasište jer ga na kraju može i isušiti. Kad je riječ o zdravlju vlasišta, svakako je bolje osušiti kosu prije spavanja.

Nadalje, da bi kosa tokom noći dobila najbolji tretman, dobra je ideja obratiti pažnju  i na samu jastučnicu. Prema mišljenju doktora, najbolje je izabrati svilenu jastučnicu jer smanjuje trenje, pa će se kosa manje oštetiti tokom noći. Osim toga, svilena je jastučnica sjajna i za kožu pa je svakako riječ o win-win situaciji.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Sigurno ste barem jednom pročitali da biste kosu prije spavanja trebali svezati u rep, posebno ako je ona jako duga kako se ne bi zapetljala, kao i dodatno lomila sljedećeg jutra kada je pokušate raščešljati. Vezanje kose nije loša ideja, ali mnogo bolji prijedlog je turban, pogotovo od laganih materijala poput svile koji su jako prozračni.

Turbani štite kosu i vlasište, a čak i ako ih nosite samo dva ili tri puta sedmično, sigurno ćete vidjeti prednosti. Kad je u pitanju kosa u repu, zaboravite na elastične gumice jer su one pregrube za kosu. Umjesto toga, koristite scrunchie ukosnice koje su nježne prema kosi, pogotovo ako su od svile, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije