Ovo je naj zemlja za život: "Radimo da bismo živjeli, ne živimo da bismo radili"

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je naj zemlja za život: "Radimo da bismo živjeli, ne živimo da bismo radili"
Foto: Pixabay / Španija

Na britanskom portalu money.co.uk pozabavili zemljama u kojima se najzdravije živi te pokušali objasniti šta je razlog.

Prema istraživanju, koja je u obzir uzelo faktore kao što su životni vijek, nivo pretilosti, trošak zdrave hrane, onečišćenje, indeks sigurnosti i broj sunčanih sati – najzdravijom zemljom za život proglašena je Španija.

Ovdje ljudi paze na prehranu, a hrana je mediteranska, prepuna zdravih izvora omega-3 masti i proteina, koje smanjuju rizik od demencije, bolesti srca i raka. Zemlja je također i među prvih pet što se tiče trajanja životnog vijeka.

Španija  - undefined

Foto: Pixabay: Španija

Mediteranski način života uključuje i sljedeće pozitivne stvari – hranjenje u društvu, balansiranu prehranu i hodanje kao način transporta. Hranjenje u društvu pridonosi dobrom raspoloženju jer jedete uz vama drage ljude, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Također, Španci se u životu drže one „radimo da bismo živjeli, ne živimo da bismo radili“, a u zemlji su i troškovi života – umjereni.

Španija  - undefined

Foto: Pixabay: Španija

Prilikom istraživanja, proglašeni su i gradovi u kojima se najzdravije živi, a i zlato i srebro idu u Španiju, točnije Valenciju i Madrid, prenosi Pun kufer.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije