Tri bajkovita predjela Španije koja nećete naći na listama turističkih destinacija

Radiosarajevo.ba
Tri bajkovita predjela Španije koja nećete naći na listama turističkih destinacija
Foto: Alamy / Rias Baixas

Turizam u Španiji završio je na koljenima praktično preko noći kada je tamošnja vlada 14. marta proglasila vanredno stanje. Međutim, sada je većina hotela i restorana otvorena, ali u ograničenim kapacitetima i uz poštivanje socijalne distance, piše Guardian.

Zemlja više nego ikada želi dočekati posjetioce, a manje posjećene regije Španije naprosto su kao stvorene za opuštanje i odmor tokom vrelih ljetnih dana.

Rias Baixas, Galicia

Rías Baixas je galicijsko ime za pet estuarija (niskih riječnih ušća) koje se naprosto "uvlače" u obalu poput prstiju ruke. Rias Baixas je u susjedstvu niza otoka od kojih su najbajkovitiji Cies, Ons, Salvora i Rua. U ovom dijelu Španije more je inače mirno, ali su česte kišne epizode i relativno je niža temperatura u odnosu na slična odmarališta u zemlji.

Ono po čemu je Galicija inače poznata jeste gastronomija iako je njena hrana poprilično jednostavna - bazira se na ribama i školjkama.

Također, ljudi u ovim krajevima tradicionalno jednu hobotnicu prženu na maslinovom ulju uz paprike kao dodatak. Za sve sladokusce tu su i aromatična vina albarino koja savršeno pristaju uz svu navedenu hranu.

Emporda, Catalonia

Iako skoro nikad nije na listama poželjnih turističkih destinacija, katalonska regija Emporda, koja se proteže sve do francuske granice sjeverno od Girone, često je po svojoj ljepoti poređena s Toscanom.

Ovdje je dovoljno da dođete i provozate se jednosmjernim putevima koji vijugaju kroz pejzaže okružene vinovom lozom, maslinama, kukuruzima te borovom šumom. Također, ovdje se možete i zaustaviti i uživati u šetnji gotovo romanesknim srednjovjekovnim selima kao što su La Pera, Monells i Peratallada.

Matarrana, Aragon

Samo dolaskom u Matarranu imat ćete osjećaj kao da ste zagazili u najskriveniji ćošak raja na Zemlji koji ispunjavaju maslinici i džinovski borovi. Kroz ovo područje, sat vremena udaljeno od obale i tri od centra Barcelone, protiče brza tekućica Matarrana koja je pravi izazov kajakašima i plivačima, a iznad nje se uzdiže planina Parrizal čije su izbočine idealne za ekstremne penjače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije