Najskuplji na svijetu: Potrebno je ubrati više hiljada cvjetova za jedan kilogram ovog začina
Naziv šafran dolazi od perzijske riječi za'faran i znači 'budi žut'. Upravo njegova karakteristična žuta boja privlači, a kada ga u svoju kuhinju uvedete, otkrit ćete koliko je ovaj začin zanimljiv i univerzalan.
Dolazi u dva oblika, usitnjen u prahu i kao osušene crvenkaste niti, i upravo su te niti tučci cvijeta šafrana koji cvate jednom godišnje u razdoblju od dva tjedna, piše Večernji.hr.
Da bi se proizveo jedan kilogram ovoga začina, treba ubrati od 80.000 do 150.000 cvjetova. Upravo je to razlog zašto je šafran najskuplji začin na svijetu. Najveći proizvođač je Iran, a slijede Francuska, Španija, Maroko, Grčka i Turska. Šafran je omiljen začin u azijskoj i mediteranskoj kuhinji, a u Indiji je neizostavan sastojak u pripremi začinske mješavine karija.
Težak udes u BiH: Četiri osobe povrijeđene, među njima i beba
U svakom cvijetu šafrana nalaze se tri žute trakice koje su na samim vrhovima intenzivno crvene boje. Te vrhove možemo nazvati šafranom koji je iznimno cijenjen u vrhunskoj gastronomji. Zasigurno ste čuli za 'risotto alla milanese', špansku 'paellu valencianu' i francusku riblju juhu 'bouillabaisse', a znate li da ta popularna jela povezuje upravo šafran koji se dodaje i zbog boje i okusa. Bez obzira na to pripremate li jelo s morskim plodovima, piletinom, supu od luka ili krompira, šafran je savršen dodatak.
Malo je začina tako široke upotrebe – izvrsno oplemenjuje razne umake s tjesteninom, povrće kao što je luk, tikvica, cvjetača i brokula, plodove mora, ali i kobasice i pancetu. Osim u umake, šafran se može dodati i u vodu za kuhanje tjestenine te pri pirjanju riže. Ako vam je dosadila klasična priprema ribe i mesa, dodajte nekoliko čarobnih niti šafrana, a posebno je dobra kombinacija šafrana i mesa divljači. Za pripremu ukusnih ribljih obroka savjetuje se koristiti šafran otopljen u temeljcu ili vinu u kojem se priprema riba. Šafran daje neodoljivu boju i okus slatkim kremama, slasticama poput rožate i pana cotte, a lijepom bojom mame i hljeb i peciva sa šafranom.
Ove vrste cvijeća su najbolji izbor za balkon i vrt: Prelijepo izgledaju i imaju predivan miris
Šafran se koristi u mnogim kuhinjama svijeta, a posebno se ističe Indija gdje se basmati smeđa riža priprema tako da se riža dodaje na pirjani luk, začinjava solju, mljevenim kardamomom i korijandrom, naribanim muškatnim oraščićem i zvjezdanim anisom, zalije se vodom i kuha, a boju i završni okus daje joj šafran. Po želji se može posuti nasjeckanim bademima, grožđicama ili sjemenkama nara.
Ovaj se začin u Indiji koristi i u priremi slatkih jela kao što su mliječni rižini rezanci, pudinzi i kreme, kolači i kruh, a osvježavajući lassi jogurt sa šafranom iznimno je popularno piće. Ako vas zanima koja je razlika između šafrana u prahu i onog u nitima, znajte da začin u prahu lakše gubi aromu. Šafran u nitima držite u hermetički zatvorenim staklenkama na hladnome i tamnome mjestu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.