Najnesigurniji gradovi u Europi: Ima li Sarajeva na listi?

Radiosarajevo.ba
Najnesigurniji gradovi u Europi: Ima li Sarajeva na listi?
Pixabay / Kijev
Američka konsultantska kuća Mercer objavila je istraživanje o kvaliteti života, a jedan od uključenih parametara odnosio se i na ličnu sigurnost.

U istraživanje je na kraju bilo uključeno 230 gradova (iz manjih zemalja uzet je tek glavni grad), a na sigurnost neke zemlje odnose se kriteriji poput stabilnosti, odnosa s drugim zemljama, kriminal i provođenje zakona, piše Business Insider.

Lista je sljedeća:

12. Pariz

Francuska metropola našla se na 12. mjestu, naravno, ponajprije zbog terorističkih napada kojima je nedavno bila izložena. Napad iz oktobra 2015. još je svjež u glavama građana, tako da se Pariz nalazi na prilično visokom mjestu što se nesigurnosti tiče.

11. London

Možda je iznenađenje vidjeti London na ovako visokom mjestu, no strah od terorističkih napada i građanskih sukoba smjestio je London gotovo u TOP 10.

10. Bukurešt

Nasilje i organizirani kriminal u glavnom su gradu Rumunije na prilično niskom nivou, no nivo korupcije i sitnog kriminala prilično je visoka.

9. Zagreb
Prema straživanju Mercera kao glavni problem u zagrebu navodi korupciju, što je zapravo i osnovni razlog što se hrvatska metropola našla u TOP 10.

7. Riga

Glavni grad Latvije na sedmom mjestu se našao zbog snažnih protuimigracijskih protesta, ali i organiziranog kriminala te raširene prostitucije.

7. Rim

Strah od terorističkih napada doveo je Rim do visokog mjesta, a drugi veliki problem "Vječnog grada" svakako je i korupcija.

6. Madrid

U srcu Španije vlada veliko nezadovoljstvo i to poglavito među mlađim stanovništvom. Osnovni problem je ogromna nezaposlenost, koja je posebno izražena među mlađom populacijom.

5. Budimpešta

Građanski nemiri česti su u Mađarskoj, a kad se još zna za loš odnos Budimpešte s EU, ovako visok plasman ne treba posebno čuditi nikoga.

4. Sofija

Glavni grad najsiromašnije članica EU često svjedoči protestima protiv vlasti. Također, problem korupcije i dalje ostaje rak-rana Sofije.

3. Atina

Nekad grad u kojem se živjelo sjajno, danas je grad prepun siromašnih, demonstracije su na svakom koraku, a i kriminal cvjeta.

2. Beograd

Nasilnih zločina uglavnom nema (te su godine srećom prošle), ali zato su korupcija, mito i krađe na svim nivoima beogradska svakodnevnica.

1. Kijev

Građanski nemiri su svakodnevica, a kad vam država nije u dobrim odnosima s velesilom poput Rusije, jasno vam je da se ta činjenica reflektira i na stanje u glavnom gradu. Stoga, krađe i nasilje ovdje su postali svakodnevica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije