Najopasniji europski gradovi: Ima li Sarajeva na listi?

Radiosarajevo.ba
Najopasniji europski gradovi: Ima li Sarajeva na listi?

Sigurnost i slobodu ne ugrožavaju samo teroristički napadi nego i kriminal, neredi, korupcija. Američka konsultantska firma Mercer predstavila je godišnju listu baziranu na sigurnost i kvalitetu života u 230 gradova širom svijeta. Doduše, lista je sastavljena prije terorističkih napada u Bruxellesu. 

Istraživanje Mercera pokazalo je da u Europi postoji 17 gradova koji su ocijenjeni nesigurnim, između ostalog, i na osnovu stope kriminala, unutrašnje stabilnosti, rada policije i pravosuđa, geopolitičke sigurnosne situacije. 

Ovo su najopasniji europski gradovi

1. Kijev (Ukrajina): Titulu najnesigurnijeg europskog grada Kijev je osvojio zbog činjenice da je rat protiv separatista na istoku zemlje otvorio prostor za opšte bezakonje i nasilne demonstracije i na prostorima koje kontroliraju ukrajinske vlasti. 

2. Beograd (Srbija): Negativne poene srbijanskoj metropoli donijeli su raširena korupcija, provalne krađe i vandalizam.

3. Sofija (Bugarska): Najsiromašnija zemlja EU često je pogođena neredima i protestima.

4. Bukurešt (Rumunija): U zemlji na Crnom moru rašireni su korupcija i sitni kriminal.

5. Zagreb (Hrvatska): Glavni sigurnosni problem je raširena korupcija.

6. Riga (Letonija): U baltičkoj državi postoji organizirani kriminal i sindikat prostitutki (!), loše se postupa prema imigrantima.

7. Tallinn (Estonija): Kriminalci imaju svoj sindikat, raširena je trgovina ljudima.

8. Atina (Grčka): Ekonomska kriza i mjere štednje pogodovale su porastu kriminala.

9. Varšava (Poljska): Zbog političkih demonstracija narušena je sigurnosna situacija, najviša stopa kriminala u Poljskoj je u glavnom gradu.

10. Budimpešta (Mađarska): Negativne poene donijela je izbjeglička kriza i sukobi izbjeglica sa policijom.

Poredak ostalih nesigurnih europskih gradova: 11. Belfast (Sjeverna Irska); 12. Rim (Italija); 13. Madrid (Španija); 14. Milano (Italija); 15. Barcelona (Španija) / London (Engleska); 17. Pariz (Francuska).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije