EIU: Nova lista gradova s najboljim uvjetima za život

Radiosarajevo.ba
EIU: Nova lista gradova s najboljim uvjetima za život
Pixabay / Melbourne
Organizacija Economist Intelligence Unit (EIU), objavila je u svom najnovijem izvještaju da su gradovi Zapada koji su do sada visoko kotirali na indeksu uvjeta života EIU-a, u problemima zbog terorističkih napada i konstantnih prijetnji.

Naime, gradovi poput New Yorka i drugih gradova u SAD-u više se ne nalaze na vrhu EIU-ovog indeksa, zbog stalnih protesta građana uzrokovanih policijskim nasiljem i ubistvima afroamerikanaca, bilo u direktnoj pucnjavi ili onih koji se nalaze pod policijskim nadzorom, piše Business Insider.

Indeks EIU-a rangira svjetske gradove po faktorima poput stabilnosti, infrastrukture i kulture, a u svom su istraživanju primjetili kako su u novije vrijeme mnoge vrijednosti u velikom broju zapadnih gradova pale.

Većina promjena na rang listi je negativna, što samo naglašava problem propadanja stabilnosti radi terorizma i terorističkih prijetnji širom svijeta, piše u izvještaju EIU-a.

Zemlje koje su pretežno miroljubive, pojavile su se na vrhu indeksa, a samo Australija i Kanada imaju po tri predstavnika u prvih deset.

Melbourne (Australija) nalazi se na prvom mjestu, dok je Beč na drugom, a Vancouver (Kanada) na trećem. Europski obraz čuvaju još jedino Helsinki na devetom mjestu i Hamburg na desetom. U društvo od deset najboljih ugurao se i Novi Zeland s Aucklandom na osmom mjestu.

Društvo na kraju liste je, s druge strane, šaroliko, a uvjerljivo najgori grad za život je Damask (Sirija). Slijede ga Tripoli (Libija) i Lagos (Nigerija). Od europskihi gradova na začelju je i Kijev, koji je zauzeo 131 od 140 mjesta.

Sarajevo kao bh. prijestolnica nije bio predmetom istraživanja, odnosno ne nalazi se na spomenutom indeksu EIU-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije