Na internetu se dijeli super trik kako se riješiti vruće masnoće od kuhanja

Radiosarajevo.ba
Na internetu se dijeli super trik kako se riješiti vruće masnoće od kuhanja
Foto: Pixabay / Ilustracija

Izlijevanje ulja za jelo i masti u sudoper može predstavljati problem jer će neminovno rezultirati začepljenim odvodom, jer se masnoća izuzetno brzo stvrdne u cijevi.

Pritom, nakupljanje masnoće u kanalizacijskom sistemu može uzrokovati veliki problem za okoliš u cjelini.

Bacanje vruće masti u smeće također nije idealno jer postoji šansa da bi se mogla rastopiti te proći ravno kroz vreću za smeće.

Srećom, jedna je žena otkrila pametan trik kako se riješiti vruće masnoće bez prolijevanja ijedne kapi u odvod i bez stvaranja nereda u kanti za smeće.

Nakon što je podijelila svoj trik na Facebooku, vlasnica butika „Beyond the Hem“ sa sjedištem u SAD-u napisala je: „Danas sam naučila nešto sjajno. Trebaš izliti vruću masnoću?“ Preklopi komad aluminijske folije i oblikuj ga tako da zatvori odvod sudopera. Ulij vruću mast i pusti da se potpuno ohladi. Onda jednostavno uzmi i baci!"

Također je objavila dvije slike na kojima se vidi folija prije nego što je ulila masnoću i nakon što se ona stvrdnula, što olakšava zatvaranje folije i bacanje.

Nije iznenađujuće što je njezin jednostavan trik brzo postao viralan, prikupivši više stotina hiljada dijeljenja i hiljade komentara korisnika impresioniranih tom idejom, piše Miss7.

Mark Quinn, izvršni direktor ekološki prihvatljive marke za čišćenje „OzKleen“ predlaže držanje „masne zamke“ ili posude u kuhinji za prikupljanje otpadnih masnoća i ulja: "Ulje za kuhanje također možeš pomiješati s upijajućim materijalom kao što je pijesak od mačaka ili talog kave, a zatim ga baciti u kantu", dodaje.

Vrijedno je napomenuti da, premda trik s aluminijskom folijom rješava jedan problem, takozvani staniol nije nužno ekološki najprihvatljiviji proizvod za upotrebu. To je zato što - premda se aluminijska folija tehnički može reciklirati - mora biti čista, tj. bez ostataka hrane ili masti kako bi se zapravo mogla reciklirati.

Quinn predlaže struganje masnoće koja se ohladila u novine. Dakle, upotrijebimo aluminijsku foliju kako bi uhvatili masnoću, ali, nakon što se ohladi i stvrde, bacimo je kantu za smeće. Tada ponovo upotrijebimo isti staniol za sljedeću seriju masti za bacanje. Jednostavno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije